StoryEditor

Maďarsko chce dohodu o predbežnom úvere

18.11.2011, 12:31
Autor:
TASRTASR

Maďarská vláda očakáva, že začiatkom budúceho roka podpíše s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ) novú dohodu o preventívnej úverovej linke. Oznámilo to dnes ministerstvo financií v Budapešti bez ďalších podrobností.

Ministerstvo tvrdí, že Budapešť dokáže získať peniaze na trhoch a nie je od nikoho závislá. Na druhej strane chce využiť všetky dostupné prostriedky, aby oživila rast hospodárstva.
"Preto vláda začala rokovať s MMF a EÚ o novej dohode, ktorá by pomohla ekonomike rýchlejšie rásť namiesto toho, aby zavádzala nové úsporné opatrenia," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Vo štvrtok (17. 11.) sa v médiách objavili prekvapujúce správy, že Maďarsko sa chce poistiť pre prípad, že by kríza eurozóny tvrdo zasiahla jeho ekonomiku. Budapešť vraj plánuje požiadať o akýsi "poistný úver", ktorý by čerpala, len ak by to bolo nevyhnutné.

Pre premiéra Viktora Orbána, ktorý doteraz odmietal podporu MMF, pretože je spojená so zavádzaním prísnych úsporných opatrení pod dozorom veriteľov, by ale pomoc zo zahraničia bola politickou fackou. A navyše, ak sa nevzdá svojej neortodoxnej politiky, čakajú ho mimoriadne náročné rokovania s fondom aj Bruselom. Analytici ale predpovedajú, že sa ľahko nevzdá a bude bojovať proti tvrdým úverovým podmienkam.

Orbán už totiž naznačil, že Maďarsko chce nový typ "poistnej" dohody s MMF, v rámci ktorej by sa nemuselo vzdať svojej ekonomickej suverenity.
Európska komisia (EK) podľa jej hovorcu Amadea Altafaja si je vedomá toho, že Maďarsko plánuje požiadať o finančnú pomoc, ale zatiaľ žiadnu žiadosť nedostala.

Medzinárodný menový fond zase naopak tvrdí, že nevie o tom, že by s ním maďarská vláda chcela začať rokovania o novej dohode a schôdzka takéhoto druhu nie je v tomto roku v pláne.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:04