StoryEditor

Rozhodol súd správne? Tu sú názory expertov

12.09.2012, 17:53
Autor:
pebpeb
Nemecký ústavný súd dal dnes eurovalu zelenú. Na názor sme sa pýtali ekonómov.

Oslovení slovenskí a českí ekonómovia odpovedali pre Finweb na otázku: "Považujete rozhodnutie ústavného súdu Nemecka, ktorým dal zelenú schváleniu ESM, za správne? Prečo?"

Martin Vlachynský, INESS
"Neostáva nám iné, ako veriť, že súd rozhodol v súlade s platným nemeckým právom. Trvalý euroval považujeme za nesprávny nástroj na riešenie krízy v eurozóne, ktorý môže spraviť podstatne viac škody ako úžitku. Jeho prijatiu mala vo všetkých členských štátoch predchádzať oveľa hlbšia diskusia."

 

Robert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska
"Áno, ale jedine vtedy, ak bude ESM dostatočne silný, aby prinútil prijímateľov pomoci bezpodmienečne dodržiavať svoje záväzky."

 

 

Peter Goliaš, INEKO
"Euroval je nevyhnutnou, ale nie postačujúcou súčasťou riešenia dlhovej krízy. Jeho pozitívom je podmienená pomoc zadlženým štátom. Kľúčové je, aby podmienky viedli k ich ozdraveniu a súčasne zabránili vzniku morálneho hazardu, ktorým by bolo pokračovanie v nezodpovednom hospodárení."

 

Tomáš Porhajaš, Brevia Finance
"Vzhľadom na súčasnú ekonomicko-politickú situáciu je to skôr správne rozhodnutie, ktoré vedie k stabilite v krátkodobom horizonte. Otázkou však naďalej ostáva dhodobé hľadisko, ktoré je viac než neisté. Ale momentálne by bolo kontraproduktívne zastavovať rozbehnutý vlak."

 

Kamil Boros, X-Trade Brokers
"Z ekonomického hľadiska si nemyslím, že ESM je dobrý riešením. A to preto, že udržiava pri živote nerentabilné investície a nebonitný dlh, ktorým boli financované, čo dusí ekonomiku eurozóny. Tá keď chce opäť udržateľne rásť, tak sa ich naopak musí zbaviť. Euroval a podpora ECB pre štáty a banky tomuto procesu vyčistenia ekonomiky a návratu k zdravému rastu zabraňujú."

Boris Tomčiak, Colosseum
"Nemecký ústavný súd rozhodol pomerne šalamúnsky. Pristúpenie Nemecka do ESM je po splnení určitých podmienok v súlade s nemeckou ústavou. Pre investorov do rizikovejších aktív je jeho rozhodnutie veľmi priaznivé, pretože takto otvoril cestu vytvoreniu záchranného programu. Z investorského hľadiska je teda rozhodnutie súdu dobré. Z ekonomického hľadiska už takto jednoznačný názor nemáme, pretože vytvorenie ESM a záchrana nadmerne zadĺžených krajín podporujú morálne riziko v regióne. Ekonomické hľadisko však súd neskúmal. On rozhodoval o súlade navrhnutého fungovania ESM s nemeckou ústavou (konkrétne sa zameral na nemecký záväzok, ktorý by vznikol)."

Martin Prokop, Next Finance
"Z pohľadu ekonomického tento fond má jednu zásadnú chybu. Fond bude svojim vlastným garantom, pretože krajiny, ktoré si z fondu požičiavajú, sú zároveň garantmi toho, že všetky záväzky fondu budú splatené. To nemá ekonomický zmysel. Navyše jeho rozsah pôsobnosti je až príliš široký na to, aby mu na to stačili všetky zdroje, ktoré má k dispozícii. Ale pre trh je to upokojenie, a o to politikom išlo."

01 - Modified: 2005-05-10 14:18:46 - Feat.: 0 - Title: Do priemyselného parku v Leviciach smerujú ďalší zahraniční investori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:23