StoryEditor

Bankám na Slovensku sa darí. Aj vďaka úverom

29.07.2011, 16:00
Autor:
TASR, redTASR, red
Banky na Slovensku si prilepšili. Zlepšujúca sa ekonomická situácia sa odrazila aj na ich ziskoch.

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa dosiahla v druhom štvrťroku čistý zisk 100,2 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka tak ide o nárast o 67,6 percent. "Výrazný vplyv na rast zisku mal zvyšujúci sa objem obchodov a pokračujúce zvyšovanie efektivity banky," zhodnotil v tlačovej správe podpredseda predstavenstva Slovenskej sporiteľne Štefan Máj.     

Objem úverov klientom sa v druhom kvartáli medziročne zvýšil o 5,3 percenta na 6,4 miliardy eur. Z toho úvery obyvateľstvu tvorili 4,1 miliardy eur, čo predstavuje v medziročnom porovnaní nárast o viac ako deväť percent. Pokračoval trend rastu v segmente spotrebných úverov z minulého roka a rovnako rástli aj úvery na bývanie.     

Mierny pokles zaznamenala spoločnosť v oblasti všeobecných prevádzkových nákladov, ktoré klesli zo 116,9 milióna eur v minulom roku na tohtoročných 113,8 milióna eur. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka banka sprístupnila klientom 13 nových obchodných miest a 9 obchodných miest zrekonštruovala.

Matka Slovenskej sporiteľne rakúska banková skupina Erste Group zaznamenala v 1. polroku 2011 zmiešané výsledky. Čistý zisk banky, ktorá vlastní Slovenskú sporiteľňu, sa totiž za šesť mesiacov do konca júna zvýšil o 5,2 % na 496,3 milióna eur, ale jej prevádzkový zisk klesol o 1,2 % na 1,97 miliardy eur.
     
Banková skupina ako celok očakáva, že aj v druhej polovici roka sa jej náklady na zlé úvery znížia, bude však musieť zvýšiť svoj jadrový kapitál, čo jej znemožní splatiť vláde finančnú pomoc, ktorú jej poskytla počas krízy.

UniCredit Bank Slovakia

Spoločnosť UniCredit Bank Slovakia v 1. polroku 2011 viac ako zdvojnásobila čistý zisk. Ten dosiahol 13,2 milióna eur, čo predstavuje oproti prvým 6 mesiacom minulého roka nárast o 208,7 %. "K rastu čistého zisku prispela aj nižšia potreba tvorby opravných položiek," informoval v tlačovej správe generálny riaditeľ UniCredit Bank Jozef Barta.      

Objem úverov klientom medziročne narástol o 262 miliónov eur na 2,779 miliardy eur. "Banke sa naďalej darí rásť najmä v objeme úverov na bývanie, a to aj vďaka kombinácii produktovej politiky a priaznivej trhovej situácii," tvrdí Barta.      

Vklady klientov sa medziročne zvýšili celkovo o 256 miliónov eur, pričom vklady podnikov vzrástli o 14,2 % a vklady obyvateľstva o  8,1 %. Celkovo dosiahli vklady klientov 2,43 miliardy eur.     

Primeranosť vlastného kapitálu spoločnosti dosiahla 14,6 % a prevyšuje tak minimálnu požadovanú úroveň 8,0 %. "Prijateľná úroveň kapitálu otvára banke priestor na rast aj v nasledujúcich obdobiach," podotkol Barta. 

Skupina VÚB

Skupina VÚB dosiahla za 1. polrok 2011 čistý zisk 89,1 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu vlani tak išlo o 32,8-% nárast. "Prevádzkové výnosy skupiny dosiahli počas prvých 6 mesiacov 260,7 milióna eur, čo je medziročne o 9,4 % viac," informovala dnes Všeobecná úverová banka.     

Hlavný podiel na raste výnosov malo takmer 12-% zvýšenie úrokových výnosov, ktoré súviselo s rozšírením portfólia klientskych úverov. Čisté výnosy z poplatkov vzrástli medziročne o 6 %, a to najmä vďaka transakciám s bežnými účtami, predaju podielových fondov a kartovým operáciám.     

Pomer nákladov a výnosov sa skupine VÚB darilo postupne znižovať, pričom dosiahol 44,7 %. V medziročnom porovnaní tak ide o pokles o 2,8 %. "Pokles bol spôsobený rýchlejším rastom prevádzkových výnosov o 9,4 % oproti 3-% rastu prevádzkových nákladov. Výsledkom je aj nárast prevádzkového zisku skupiny na úroveň 144,1 milióna eur," uvádza v tlačovej správe spoločnosť.     

Skupina VÚB pozostáva z VÚB banky a jej 100-% dcérskych spoločností Consumer Finance Holding, VÚB Asset Management, VÚB Factoring, VÚB Leasing a Recovery. Konsolidované údaje zahŕňajú takisto 50-% podiel VÚB banky v spoločnosti VÚB Generali DSS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:11