StoryEditor

Najhorším neplatičom v únii je štát

04.06.2011, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Štátne spoločnosti a úrady krajín Európskej únie nie sú práve vzorom rýchleho platenie účtov.

V EÚ sú totiž tým najväčším neplatičom.

Súkromné ​​firmy v krajinách európskej dvadsaťsedmičky odpísali len za minulý rok pohľadávky za 312 miliárd eur. To je viac ako 275 miliárd eur, ktoré EÚ prisľúbila poskytnúť ako finančnú pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku spolu.

A práve veľká časť pohľadávok súkromných firiem pritom spadá na vrub štátnej správy. Píše to internetový server Euractiv s odvolaním na prieskum organizácie Intrum Justitia.

Objem odpísaných pohľadávok vlani medziročne vzrástol o tri percentá. Pre množstvo súkromných spoločností to začína byť likvidačné. Podľa prieskumu švédskej organizácie odpísanie pohľadávok považuje za ohrozenie vlastnej existencie celkovo 28 percent opýtaných firiem. Vo Veľkej Británii je to 55 percent.

Takmer polovica (45 percent) únijných súkromných podnikov nesplatené pohľadávky vníma ako prekážku vlastného rozvoja.

"Verejné úrady sú najhorším neplatičom. V čase rečí o ekonomických stimuloch a v časoch, kedy sa podnikom darí naozaj zle, by bohato stačilo, keby vlády zaplatili náhlivo záväzky voči súkromným firmám. To by predstavovalo pre ekonomiku miliardovú injekciu," povedal internetovému serveru Luc Hendrickx , šéf asociácie malých a stredných podnikov UEAPME.

Podľa neho kvôli nezaplateným faktúram padne jedna zo štyroch spoločností v EÚ a to napriek tomu, že môže byť plne životaschopná.

Nemecké firmy nesplácajú najmenej
Situácie naprieč celou Európskou úniou sa však značne líšia. Zatiaľ čo nemecké firmy vlani odpísali o osem percent pohľadávok menej, v Británii to bolo o tretinu viac. Práve súkromné ​​spoločnosti v Nemecku sa pritom vysporadúvajú s neplatením pohľadávok najlepšie.

"V Nemecku firmy dokážu na krízu reagovať veľmi rýchlo a pohľadávky odpisujú, aby boli pripravené na hospodárske oživenie. V krajinách Stredomoria sa naopak firmy k nezaplateným pohľadávkam zatiaľ nijako nepostavili," dodal šéf Intrum Justitia Lars Wollung.

Zlepšenie by mohla priniesť nová únijná smernica, ktorá začne platiť v marci 2013. Podľa nej budú musieť verejné inštitúcie a podniky splatiť svoje pohľadávky do 30 dní. Ak tak neurobia, druhá strana bude môcť bezpodmienečne a okamžite odstúpiť od zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:43