StoryEditor

Bankári sa vyhnú trestu. Za 500 miliónov libier

04.02.2013, 08:25
Royal Bank of Scotland sa snaží vyžehliť najväčší bankový škandál minulého roka.

Má ju to stáť pol miliardy libier. Britský minister financií odkázal bankárom, aby zabudli, že pokuty zaplatia daňoví poplatníci. Padnú na ne ich bonusy.

Britská banka Royal Bank of Scotland sa v najbližších dňoch dohodne s regulačnými orgánmi na ukončení vyšetrovania manipulácie s jednou z najdôležitejších úrokových sadzieb na svete LIBOR (London Interbank Offered Rate).

RBS má americkým úradom zaplatiť približne 400 miliónov libier za to, že už sa prípadom ďalej nebudú zaoberať a zároveň sa snažia vyhnúť trestnému stíhaniu, ktoré pripravuje americké ministerstvo spravodlivosti. Podľa odhadov ďalších 100 miliónov libier padne na podobné dohody s britskými úradmi.

Má to však háčik - od finančnej krízy držia daňoví poplatníci 81 percent RBS. Štát do banky napumpoval 45 miliárd libier, aby ju zachránil. A Britom sa nepáči, že by posielali stovky miliónov cez oceán za podvody, ktoré vykonávali bankári, a zároveň sledovali, ako investiční bankári dostanú bonusy okolo štvrť miliardy libier. Tí si vlani prilepšili o 390 miliónov libier, aj keď banka bola v dvojmiliardovej strate.

Predstava, že pokutu budú platiť daňoví poplatníci, sa nepáči ani ministrovi financií Georgeovi Osborneovi. Odkázal vedeniu RBS, že pokutu má zaplatiť práve z peňazí na bonusy investičným bankárom. Keďže súčasný balík 250 miliónov libier na pokuty stačiť nebude, Osborne očakáva, že banka oseká bonusy v budúcich rokoch.

"Minister dal jasne najavo, že akúkoľvek americkú pokutu zaplatia bankári, nie daňový poplatník," povedal agentúre Reuters jeden z ľudí z Osbornovho tímu.

Rekordné pokuty

Ako prvá dostala pokutu britská banka Barclays. Tá zaplatila vtedy rekordných 456 miliónov dolárov a tento krok naplno rozbehol škandál LIBOR. Následne bol rekord prekonaný trojnásobne - švajčiarska UBS musela uhradiť 1,5 miliardy libier.

Sadzby LIBOR, ktoré ovplyvňujú finančný trh v objeme až 800 biliónov dolárov a odvíjajú sa od nej úroky veľkej časti hypoték, sa určujú skrze odhady.

Niekoľko bankárov menovaných Britskou bankovou asociáciou každý deň okolo 11:00 londýnskeho času posiela e-mailom svoje odhady výšky sadzieb, ktoré sú ochotní platiť za pôžičky od iných bánk. Stanovuje sa pre desať mien na 15 rôznych období (od pôžičiek cez noc až po ročné).

Kvôli machináciám boli vyššie úroky

Keďže sa jedná o obrovskú sumu peňazí, ktorú LIBOR ovplyvňuje, aj tá najmenšia zmena sadzby môže pri zmanipulovaní priniesť slušné zisky.

Podľa Roberta Shapiro, bývalého vysokého činiteľa administratívy amerického prezidenta Billa Clintona, je manipulácia so sadzbou LIBOR najväčším finančným podvodom v histórii. Shapiro tvrdí, že táto sadzba bola po väčšinu poslednej dekády umelo vychýlená o 30 až 40 bázických bodov.

Rodina s hypotékou vo výške 100 tisíc dolárov tak kvôli manipuláciám mohla mesačne splácať o 50 až 100 dolárov viac.

01 - Modified: 2005-06-10 08:12:54 - Feat.: 0 - Title: Slovenský rozhlas chce riadiť dramaturg STV
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:44