StoryEditor

Pomoc eurovalu bankám bude mať hranice

14.02.2013, 13:08
Autor:
zajzaj
Podľa Schäubleho by inak euroval prišiel o dobrý rating a vzdialil sa pôvodným funkciám.

Európa pokračuje v diskusii o priamom napojení eurovalu na problémové banky. Zdá sa, že dolaďovanie kritérií pokročilo – nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už totiž avizoval, že jeho krajina požaduje limit na priamu rekapitalizáciu bánk. Informoval o tom nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Priama pomoc kolabujúcim bankám má byť teda obmedzená – podľa ministra maximálne 80 miliárd eur. Podľa Schäubleho sa na myšlienke, že pomoc bankám musí mať limiti, zhodli všetci ministri financií eurozóny.

Len tak bude totiž podľa ministra zabezpečené, že ESM sa „príliš nevzdiali od svojej pôvodnej funkcie, ktorou je pomoc štátom“.

Hranice pomoci bankám ešte nie sú stanovené, no podľa Schäubleho „sa ministri zhodli, že to musí byť v každom prípade menej ako 80 miliárd“.Argumentuje ešte jedným faktom – euroval sa musí usilovať o čo najlepší rating, čo by jeho nadmerná angažovanosť v bankovom sektore mohla ohroziť.

Celková „palebná kapacita“ eurovalu je 500 miliárd, Španielsko ako zatiaľ jediná krajina dostala k dispozícii sto miliárd (nie všetky však doteraz vyčerpala).

Napojenie ESM na banky je súčasťou rodiacej sa bankovej únie, ktorá má oficiálne začať fungovať už od januára 2014. Dohľad nad bankami má vykonávať Európska centrálna banka, lídri eurozóny by sa na detailoch jej fungovania mali dohodnúť najneskôr do júna tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:53