StoryEditor

Život v Grécku zastavil štrajk proti škrtom

20.02.2013, 09:25
Autor:
TASRTASR
Grécki zamestnanci štrajkujú po celej krajine na protest proti znižovanie miezd.

Trajekty kotvia v prístavoch, zatvorené sú štátne školy a v nemocniciach slúži iba núdzový personál. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvadsaťštyrihodinový štrajk zvolali dva najväčšie grécke odborové zväzy a život v krajine, nachádzajúcej sa pred krachom, sa zastavil. Zamestnanci protestujú proti znižovaniu miezd, ale aj celkovej úspornej politike vlády, ktorá len prehlbuje kritickú situáciu ľudí. Tí zo všetkých síl zápasia, aby zvládli najhorší hospodársky pokles v mierových časoch Grécka.

Odborové zväzy, zastupujúce približne 2,5 milióna gréckych zamestnancov, vstupujú do štrajkov opakovane od konca roka 2009, keď vypukla v Európe dlhová kríza. Štrajky sú testom pre ochotu vlády zavádzať potrebné reformy, proti ktorým čoraz viac silnie hnev verejnosti, ale ktoré požadujú medzinárodní veritelia výmenou za finančnú pomoc.

"Štrajk je našou odpoveďou na politiku slepej uličky, ktorá vysáva život z našich pracujúcich, zo schudobnenej spoločnosti a recesiou i krízou zničenej ekonomiky," uviedol odborový zväz súkromného sektora GSEE, ktorý organizuje štrajk spolu so sesterským odborovým zväzom verejného sektora ADEDY.
"Náš zápas bude pokračovať dovtedy, kým bude uplatňovaná táto (úsporná) politika," dodali odbory GSEE.

Osem mesiacov trvajúca grécka koaličná vláda premiéra Antonisa Samarasa sa snaží ukázať, že zavádza reformy sľúbené Európskej únii a Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktoré dvakrát zachránili Atény pôžičkou vo výške 200 miliárd eur.

Dnes sa uskutoční niekoľko protestných pochodov, ktoré podľa očakávania okolo poludnia vyústia do demonštrácií pred parlamentom na námestí Syntagma v centre Atén. Tam sa predchádzajúce protesty často končili násilnými zrážkami medzi políciou a aktivistami.
"Sme na kolenách. Krajina je zničená, mladí ľudia sú zničení. Som nahnevaný aj na Európanov a našich politikov. Všetci by mali ísť do väzenia," vyhlásil štrajkujúci 56-ročný štátny úradník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:57