StoryEditor

Draghi: Nákup dlhopisov sa rušiť nebude

26.01.2013, 16:30
Autor:
TASRTASR
Zlepšená situácia eura sa podľa Draghiho ešte do reálnej ekonomiky nepremietla.

Európska centrálna banka (ECB) naďalej ponechá v platnosti program nákupu vládnych dlhopisov, napriek tomu, že riziko obnovenia tlaku na euro sa zmiernilo. Povedal to tento týždeň na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose prezident ECB Mario Draghi. Informovala o tom agentúra DPA.

"Tento program ponecháme v platnosti dovtedy, dokiaľ budú takéto obavy (obnovenia tlaku na euro) pretrvávať," uviedol Draghi. Zatiaľ sa na banku neobrátila ani jedna z krajín vo finančných problémoch, aby jej program nákupu dlhopisov využila. No už to, že ECB takýto program oznámila, pomohlo znížiť náklady na obsluhu dlhu viacerých vysoko zadlžených krajín.

Draghi dodal, že aj keď sa po rozhodnutí banky situácia zlepšila a finančné trhy sa upokojili, "zatiaľ sa to ešte nepremietlo do reálnej ekonomiky". Šéf ECB zároveň predpokladá, že ak vlády budú pokračovať v znižovaní rozpočtového deficitu a reforme pracovného trhu, ako aj iných sektorov, ekonomika eurozóny by mohla v 2. polroku zaznamenať oživenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:50