StoryEditor

Obchodný deficit Portugalska klesol o tretinu

11.02.2013, 18:05
Autor:
TASRTASR

Zadlženému Portugalsku sa podarilo v roku 2012 znížiť schodok zahranično-obchodnej bilancie medziročne o 35 % na 10,7 miliardy eur. Informovala o tom agentúra DPA na základe údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad INE.

Stlačenie obchodného deficitu je jednou z priorít premiéra Pedra Passosa Coelha, ktorý sa usiluje stabilizovať portugalskú ekonomiku.

Zlou správou však je, že deficit zahraničného obchodu Portugalska vlani klesol len vďaka tomu, že sa do krajiny priviezlo menej tovaru zo zahraničia a nie preto, že by domáce firmy výrazne zvýšili vývoz a tým aj produkciu. Presnejšie, export z Portugalska sa v roku 2012 zvýšil o 5,8 %, zatiaľ čo import klesol o 5,4 %.

Domáce spotrebiteľské výdavky sa vlani prudko prepadli v dôsledku úsporných opatrení, ktoré musí vláda v Lisabone zavádzať, aby ozdravila verejné financie a splnila podmienky záchranného úveru.

Portugalsko v roku 2011 stratilo prístup na finančné trhy a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:39