StoryEditor

Dexia skončila opäť v strate

21.02.2013, 14:34
Autor:
TASRTASR
Znárodnená banková skupina sa z červených čísel nedostala ani tento rok.

Znárodnená belgicko-francúzska finančná skupina Dexia ukončila aj vlani hospodárenie so stratou a predpovedá, že ani v tomto roku sa nedostane z červených čísiel. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Čistá strata bankovej skupiny, v ktorej majú 95-% podiel belgická a francúzska vláda, v minulom roku klesla na 2,9 miliardy eur z 11,6 miliardy eur. Do tohto výsledku sú zahrnuté aj náklady vo výške 1,61 miliardy eur spojené s predajom väčšiny z úverových ústavov bankovej skupiny. Okrem toho Dexia minulý rok vynaložila na poplatky a úroky zo záchranných úverov, ktoré jej poskytli vlády a centrálne banky, takmer 1 miliardu eur.

Generálny riaditeľ banky Karel De Boeck na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že v tomto roku by Dexia chcela znížiť straty na 950 miliónov eur.
Dexia bola jedným z prvých veľkých finančných inštitútov, ktorý sa stal obeťou európskej krízy. Belgicko a Francúzsko museli vlani poskytnúť Dexii v poradí už tretí záchranný úver od roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:53