StoryEditor

Naše banky sú vzorom pre juh Európy

19.12.2012, 14:25
Autor:
TASRTASR
Banky v SR, Poľsku a Čechách sa dostali z krízy ľahšie ako juh regiónu.

Slovenské banky zvládli spolu s českým a poľským bankovým sektorom krízu oveľa ľahšie ako spoločnosti v krajinách na juhu strednej Európy. Tvrdí to Martin Váross z poradenskej spoločnosti Deloitte, ktorá v tejto súvislosti vydala štúdiu Vyhliadky bankového trhu v strednej Európe v roku 2012.     

"Prevádzková efektivita bánk na Slovensku zostáva najsilnejšou stránkou spomedzi ostatných krajín," informoval Váross. Ako dodal, pomer nákladov k výnosom pre bankové odvetvie SR predstavovalo 48,8 % v roku 2011. Týmto výsledkom sa slovenské banky dostali do popredia v regióne strednej Európy.     

Vysoká koncentrácia bankového sektora, kde 10 najväčších bánk vlastní viac ako 70 % aktív v sektore, uľahčuje dosahovanie nákladovej efektívnosti napríklad v Chorvátsku, ale aj v SR. Rozdiely v mierach rastu nezamestnanosti v jednotlivých krajinách tiež vedú podľa Várossa k rôznym úrovniam úverového rizika a jeho vplyvu na výsledky jednotlivých bánk.     

Rôzne bankové sektory stredoeurópskeho regiónu čelia rovnakým výzvam a stále ponúkajú významné príležitosti. Banky však musia nájsť spôsob, ako neustále nachádzať vhodné modely podnikania, ktoré sú ideálne pre súčasné podmienky na regionálnej aj národnej úrovni. "Či už sa banky v strednej Európe usilujú o zotavenie, reštrukturalizáciu, dosiahnutie súladu s predpismi, rekapitalizáciu alebo o rast, sú na ne kladené vysoké nároky," skonštatovala spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:16