StoryEditor

Južná Kórea môže byť šancou pre investorov

28.10.2012, 23:05
Ak sa upokojí aj situácia v Európe, budúcnosť Južnej Kórei nemusíme vidieť pesimisticky.

Rast Južnej Kórei zatiaľ spomaľuje. Momentálne rastie ekonomika tejto ázijskej krajiny najpomalšie za posledné tri roky, ale rast HDP rast ostáva pozitívny, teda 1,6 percenta. Dôvodom je znížený dopyt po kórejských produktoch a pokles investícií. Najväčší podiel sa dá pripísať európskej dlhovej kríze.

Veĺkým ťahúňom ekonomiky je nepochybne gigant Samsung Electronics Co., ktorého ročné tržby predstavujú až 13% HDP. Navyše firma neustále rastie a prekonáva očakávania analytikov. Je to momentálne najväčší výrobca mobilných telefónov, čo prispieva k tomu, že kórejská vláda vyčkáva s ďalšou podporou ekonomiky. Mikroekonomické ukazovatele naznačujú, že "najhoršie je za nami". Rast je síce slabý, ale pozitívny. Pomerné dobré čísla sa prejavujú aj v stále silnejúcom kórejskom wone, ktorý je najsilnejší za posledný rok.

Vývoj kórejského wonu voči americkému doláru

 

Dôvera v ekonomiku poklesla na deväťmesačné minimum. Je to zrkadlom hlavne centrálnej banky, ktorá znížila odhad rastu ekonomiky z troch na 2,4%. Taktiež znížila odhad inflácie z 2,7 na 2,3% pre rok 2013.

Minister financií Bahk Jae Wan sa vyjadril, že rast bude tento kvartál pomerne slabý, ale taktiež poznamenal, že ekonomika už je za svojím dnom. Navyše vláda plánuje podporiť ekonomiku s balíčkom v hodnote 13,1 miliardy amerických dolárov.

Ochladenie svetovej ekonomiky sa prejavilo aj v číslach oceliarov. Posco je kórejský oceliarsky výrobca, ktorý je tretím najväčším v celej Ázii. Avšak očakáva sa návrat k pozítívnym číslam, keď svetová ekonomika naberie smer hore.

Medzinárodný menový fond očakáva rast svetovej ekonomiky na tento rok 3,3 percenta. Preto pokiaľ zvážime zobudenie sa medzinárodného obchodu a upokojenie situácie v EÚ, môže Kórea predstavovať zaujímavé investičné príležitosti.

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:11