StoryEditor

Poštová banka sa bráni útokom

15.01.2013, 23:00
V kauze Poštovej banky je už na stole trestné oznámenie a ďalšie sa chystá.

Okrem samotnej banky, ktorá podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za poškodzovanie dobrého mena, tak chce urobiť aj Národná banka Slovenska. „Disponujeme závažnými informáciami, na základe ktorých pripravujeme v súvislosti so šíriacimi sa nepravdivými informáciami o Poštovej banke podanie trestného oznámenia. Všetky informácie, ktoré máme k dispozícii, posudzujeme tak, aby mohli pomôcť pri vyšetrovaní,“ hovorí vedúca tlačového oddelenia Národnej banky Slovenska Jana Kováčová.

Banka: poplašné správy
Na internete sa objavili informácie, že banka má problémy s finančnou stabilitou a už niekoľko mesiacov spĺňa podmienky na to, aby sa dostala do nútenej správy. Dôvodom by mala byť výška vlastných zdrojov, ktorá sa údajne dostala do záporných hodnôt. Samotná banka, ako aj Národná banka Slovenska, však tieto informácie odmietajú. „Poštová banka plní stanovené limity obozretného podnikania bánk vrátane likvidity, čo znamená, že v súčasnosti je schopná plniť svoje záväzky voči svojim vkladateľom,“ približuje Kováčová.

Podľa hovorkyne banky Evy Sagálovej sú tieto správy poplašné. Vedenie preto už urobilo potrebné kroky, aby zabránilo panike. Okrem trestného oznámenia dokonca ponúka odmenu za informácie o šíriteľoch správ vo výške desaťtisíc eur. „Prostredníctvom našich zamestnancov sme začali s klientmi, ale aj s verejnosťou okamžite komunikovať s cieľom objasniť absurdnosť poplašnej správy a upokojiť ich,“ dodáva Sagálová.

Obavy z paniky
Kroky banky sú podľa odborníkov pochopiteľné. Takéto správy by totiž mohli vystrašiť klientov, ktorí by mohli začať hromadne vyberať peniaze zo svojich účtov. „Negatívne informácie o akejkoľvek banke môžu vyvolať u ľudí pochybnosti. Vklady sú však chránené Fondom ochrany vkladov do výšky 100-tisíc eur,“ ozrejmuje Maroš Ovčarik, odborník portálu Finančná hitparáda.

Hlavným akcionárom banky je v súčasnosti spoločnosť Istrokapitál. Približne pred rokom však získala od Národnej banky Slovenska povolenie zvýšiť akcionársky podiel aj finančná skupina J&T. Tá ho zvýšila na viac ako 88 percent. V súčasnosti čaká na schválenie Protimonopolným úradom. „Protimonopolný úrad SR danú koncentráciu v súčasnosti posudzuje. Správne konanie sa začalo v decembri uplynulého roka a v tejto chvíli PMÚ SR nevie povedať konečný termín rozhodnutia,“ potvrdila hovorkyňa Protimonopolného úradu SR Alena Sedláková.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:16