StoryEditor

Zlato je závislé od Ameriky (komentár)

04.02.2013, 11:03
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Investori nakupujú zlato v závislosti na dátach o stave ekonomiky Spojených štátov.

Väčšina hlavných svetových komodít vstúpila do roku 2013 so silnými ziskami. Aj obidva hlavné komoditné indexy mali slušné výnosy. Najmä index S&P GSCI. Dôvodom bolo najmä to, že sa darilo benzínu a rope. Komoditám pomohlo nahor niekoľko faktorov, pričom tými rozhodujúcimi boli zlepšené odhady ekonomického rastu, nižšie politické riziká alebo pokračovanie agresívnej menovej politiky. A v neposlednom rade potom aj oslabovanie dolára voči väčšine svetových mien - teda okrem japonského jenu, ktorý počas januára dramaticky klesol.


Odklon od dlhopisov a zlata k akciám

Vyšší ekonomický rast (reálny aj očakávaný) ide ruka v ruke so zmenou uvoľnenej menovej politiky. Podobne teraz postupuje rad popredných ekonomík, na čele so Spojenými štátmi. Keby k tejto zmene došlo, mohlo by to medzi investorov vniesť istú dávku neistoty. Podobný účinok sa už prejavil na niektorých trhoch s dlhopismi a tiež u zlata. Niektorí investori sa totiž v priebehu minulého mesiaca odklonili od dlhopisov a zlata k akciám.

Kým budú trhmi hýbať vyššie spomínané faktory, investori do komodít budú mať len nepatrný dôvod k stiahnutiu svojich dlhých pozícií. To so sebou nesie aj riziko, že sa niektoré z týchto trhov nabažia, čo môže viesť až k vyberaniu ziskov. Keď ale vezmeme do úvahy skúsenosti z minulých troch rokov, podobný scenár sa trhom bude ešte pár týždňov vyhýbať. V rokoch 2010 až 2012 bol pritom vo februári u širšieho komoditného indexu DJ-UBS priemerný výnos na 2,6 percentách.



Benzínu RBOB sa počas januára viedlo veľmi dobre, za čím stáli predovšetkým starosti o jeho už tak nízke zásoby, ktoré by sa v najbližších týždňoch na východnom pobreží Spojených štátov mohli ešte viac zmenšiť. Rafinérie totiž čaká obdobie opráv a údržby. Zásluhou lacnej ropy WTI mali pritom rafinérie v predchádzajúcich rokoch veľmi vysoké marže. Z ropy typu WTI totiž dajú vyrobiť produkty, ktorých cena je stanovená na základe drahšej ropy Brent. Rad rafinérií tak môže ešte pred začatím údržby vyhnať svoju produkciu na maximum.

Silné zisky si pripísala aj bavlna. A to vďaka výhľadu, ktorý na tohtoročné leto predpovedá nižšou ponuku zo strany Spojených štátov, najväčšieho svetového exportéra bavlny. Farmári sa totiž obzerajú po výnosnejších plodinách. Dopyt po bavlne pritom drží hore čínska firma National Cotton Reserve Corporation (NCRC). Tá cez obrovské nákupné objemy dosiahla na takú úroveň zásob, ktorou už môže ovplyvňovať ceny na domácom trhu. Pri nedávnych aukciách bola cena bavlny, za ktorú NCRC predáva bavlnu späť na trh, dostatočne vysoká na to, aby americký export dosiahol ziskové hodnoty. A odtiaľ pramení aj januárový rast ceny tejto plodiny.

Ceny kľúčových plodín ako sú kukurica alebo sójové bôby začali v januári rásť, a to potom, čo sa začal zlepšovať výhľad dopytu po dramatickom výpredaji v druhej polovici minulého roka. A zatiaľ čo čakáme na začiatok novej výsadby na severnej pologuli, pozornosť sa teraz presunula na vývoj počasia v Južnej Amerike. Vlhko v Brazílii totiž nezabrzdilo zber sójových bôbov a naopak sucho v Argentíne negatívne ovplyvnilo tamojšiu úrodu kukurice a sóje. Ak bude sucho pokračovať, mohli by sa obe tieto plodiny dočkať vyšších cien. Špekulatívni investori totiž budú pokračovať v obnovovaní svojich dlhých čistých pozícií potom, čo ich v poslednom štvrťroku roku 2012 dramaticky znížili. V uplynulom týždni došlo u obidvoch plodín k zastaveniu poklesu z minuloročných maxím, čo by v blízkej dobe mohlo signalizovať ďalšie zisky. Marcový kontrakt na sójové bôby by sa mohol priblížiť 15 dolárom za bušel, kukurica by sa potom mohla pozrieť na 7,62 dolára za bušel.



Naopak pre investorov do zemného plynu bol január ďalším sklamaním. Táto komodita totiž rovnako ako vlani podľahla predajnému tlaku kvôli tomu, že zima v Spojených štátoch bola miernejšia než obvykle. Tým pádom sa prepadá dopyt po plyne a narastajú stavy zásob. V skladoch tak zostáva až príliš veľké množstvo plynu, a pritom sezóna doplňovania zásob začína v priebehu pár týždňov.

Najhoršie sa ale darilo cukru. V Brazílii a Indii sa totiž zožalo toľko cukrovej trstiny, že potom cukor nemal najmenšiu šancu dotiahnuť sa na ďalšie komodity a pre roky 2012 a 2013 sa čaká jeho celosvetový prebytok. V krátkodobom horizonte ale vidíme potenciál, že by sa cukor mohol dočkať podpory, a to napriek jeho obrovskej úrode. Na grafe nižšie môžete vidieť, ako sa cukor pohybuje okolo svojho dna v prípade marcových futures kontraktov na burze NYB-ICE. Keď k tomu pripočítame pozitívne momentum (z minulého týždňa), potom by mohli mať finančný manažéri snahu vrátiť sa k shortovým pozíciám. V súčasnosti totiž drží najväčšie množstvo čistých shortových pozícií za viac ako päť rokov. Navyše brazílska vláda oznámila, že od 1. marca bude môcť etanolová zložka v benzíne tvoriť namiesto 20 až 25 percent. A práve to by mohlo zvýšiť dopyt po cukru.



Zdroj: Saxo Bank


Zlato je závislé na vývoji makroúdajov zo Spojených štátov

Investori nie sú o ďalšom nákupe zlata dostatočne presvedčení, takže o túto komoditu majú záujem len v závislosti na tom, aké dáta popisujúce stav americkej ekonomiky sa práve objavia. Na grafe nižšie môžete zreteľne vidieť, čo v minulom týždni hýbalo trhmi, respektíve ako sú trhy posadnuté predpovedaním budúcich krokov amerického Fedu. A zatiaľ čo čakáme na presvedčivý katalyzátor, ktorý by trhu so zlatom pomohol nahor (čo je stále nami preferovaný pohyb zlata), panuje nebezpečenstvo, že úspech budú mať prospechárskí špekulanti. Tí sa budú snažiť, aby išlo zlato nadol, čo by znamenalo ďalšiu likvidáciu dlhých pozícií.

Piatková správa o vývoji amerického trhu práce bola trochu horšia, než sa čakalo. Avšak ukázalo sa, že sa proces vytvárania pracovných miest vyvíja dobre. Miera nezamestnanosti sa zvýšila a minula odhad Fedu, a práve to poskytuje zlatu a najmä striebru podporu. Predpokladá sa totiž, že americká centrálna banka svoju uvoľnenú menovú politiku v najbližšej dobe nezmení. Z technického hľadiska sa zlato zaseklo medzi 1700 a 1650 dolármi, pretože rad špekulatívnych investorov vyčkáva na nejaký zlomový okamih, skôr ako na tento trh vstúpia.

Zato striebro si viedlo celkom dobre. Predovšetkým vďaka tomu, že ide tak o investičný, tak o priemyselný kov. To pomohlo striebru prekonať zlato, keď sa trh sústredil hlavne na súčasný výhľad rastu americkej a čínskej ekonomiky. Za minulý mesiac sa pomer medzi oboma kovmi posunul k svojej spodnej hranici a jedna unca zlata stála rovnako ako 52,4 uncí striebra. Ešte pred mesiacom to pritom bolo 55 uncí.



Spotová cena zlata, hodinový graf - Zdroj: Saxo Bank


Geopolitická napätie drží ropu hore

Ropa WTI sa chystala prekonať osem týždňov nepretržitých ziskov. Jej cena sa pritom počas niekoľkých posledných mesiacov posilnila o 17 percent. Avšak rope Brent sa podaril rekordný výsledok, keď na konci januára vzrástol jej náskok oproti rope WTI na 19,50 dolára za barel. Dôvodom bol návrat geopolitického napätia na Blízkom východe.

Ropa rovnako ako v predchádzajúcich dvoch rokoch v mesiaci januári opäť rástla. Ropa typu Brent sa obchodovala blízko hornej hranice svojho obchodného rozmedzia, ktoré prevláda od konca augusta. Z technického hľadiska sa u oboch typov ropy dostavilo silné pozitívne momentum, vďaka ktorému manažéri investičných fondov pokračovali v navyšovaní svojich čistých dlhých pozícií. To by mohlo byť vo februári výzvou, pretože priaznivý vývoj cien ropy potrebuje k svojej podpore dobrej správy. Zvlášť potom vtedy, keď Bollingerove pásy a RSI body ukazujú na korekciu.

Ole Hansen

analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 06:41