StoryEditor

Davos opäť hostí elitu sveta. Krízu riešiť nebudú

23.01.2013, 11:10
Dnes sa vo švajčiarskom Davose začal 43. ročník Svetového ekonomického fóra.

 Zúčastní sa ho viac ako 2500 zástupcov z biznisu i politiky.

Ťažiskovou témou tohtoročnej päťdňovej konferencie je zdravie a zdravotnícke systémy.

Medzi politikmi, ktorí tento rok do Davosu zavítajú, sú napríklad britský premiér David Cameron, jeho ruský náprotivok Dmitrij Medvedev, nemecká kancelárka Angela Merkelová, fínsky prezident Sauli Niinistö, minister financií Írska Michael Noonan a mnoho ďalších.



Zo zástupcov biznisu sa potom v Davose ukážu ruský miliardár Oleg Deripaska, šéf najväčšieho svetového spracovateľa hliníka Alcoa Klaus Kleinfeld, predseda predstavenstva americkej banky JPMorgan Chase James Dimon alebo výkonná riaditeľka Yahoo! Marissa Mayer.

V minulom roku bola hlavnou témou v Davose kríza v eurozóne a v Grécku. Tento rok už je cítiť väčší optimizmus.

Z prieskumu, ktorý medzi účastníkmi ekonomického fóra vykonala firma PricewaterhouseCoopers a ktorý vydala v predvečer oficiálneho začatia, vyplýva, že šéfovia firiem sú ohľadom vývoja globálnej ekonomiky skôr optimistickí.

Iba 28 percent opýtaných CEO očakáva zhoršenie situácie vo svetovej ekonomike v tomto roku. Vlani to bolo 48 percent. Viac ako polovica šéfov si potom myslí, že situácia bude stabilná.

Na druhú stranu si je len 36 percent opýtaných istých, že ich spoločnosť bude v tomto roku rásť. Vlani to bolo 40 percent, predvlani dokonca 48 percent.

A čo sa dnes bude v Davose riešiť? Prinášame hlavné témy:


1. Globálny finančný kontext

V ranných hodinách k spoločnému panelu zasadli bankári. Medzi nimi boli napríklad šéf americkej banky JP Morgan Jamie Dimon, šéf švajčiarskej banky UBS Axel Weber alebo šéf americkej poisťovne Prudential Tidjane Thiam.

Spoločne diskutovali o súčasnej možnosti monetárnej politiky v USA, Európe, Japonsku a Číne, rovnako ako zostávajúce možnosti centrálnych bánk, pokiaľ ide o to, ako ovplyvniť dianie v ekonomike daného štátu.


2. Tri scenáre pre Rusko

V Davose dnes pred poludním vystúpi ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý svoj prejav venuje ruskému hospodárstvu. Podľa Svetového ekonomického fóra je teraz Rusko na rázcestí a existujú pre neho tri cesty, ktorými sa môže vydať.

Budúcnosť Ruska bude závisieť najmä na tom, ako využije obrovské príjmy z produkcie ropy, ako dokáže reformovať štátne inštitúcie a ako sa vysporiada s otázkou sociálnej súdržnosti.


3. Čína v roku 2020: Vízia sa stretne s realitou

Súčasné predikcie prekypujú názormi, že Čína zosadí z trónu USA a stane sa najväčšou ekonomikou sveta. Odhady, kedy sa tak stane, sa rozchádzajú. Hovorí sa o rokoch 2016 až 2025.

Panel bude spočiatku zameraný na to, ako čínska vláda môže najlepším spôsobom reformovať svoju hospodársku politiku, obmedziť devastáciu životného prostredia a upokojiť sociálne nepokoje.

Medzi prednášajúcimi budú napríklad šéf Boston Consulting Group Rich Lesser alebo riaditeľ China Merchants Bank Ma Wej-chua.

To ale nie je všetko. V popoludňajších hodinách vystúpi napríklad taliansky premiér Mario Monti alebo šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:21