StoryEditor

Maďarsko nepotrebuje dohodu s MMF, tvrdí Orbán

16.02.2013, 17:05
Autor:
TASRTASR

Názory na hospodársku situáciu Maďarska sú rôzne. Vláda tvrdí, že za stav krajiny môže ľavicovoliberálna vláda, ktorá zadlžila Maďarsko nad 80 percent HDP a že bolo potrebné urobiť radikálne systémové zmeny a dostať sa z pasce dlhu.

Predseda vlády Viktor Orbán v týchto dňoch v reakcii na skutočnosť, že Medzinárodný menový fond (MMF) odmietol Maďarsku poskytnúť flexibilnú úverovú linku, vyhlásil, že všetky ukazovatele ekonomiky sa zlepšujú. Premiér z nich vyzdvihol bilanciu zahraničného obchodu a pokračujúci rast zamestnanosti. Preto podľa neho dohoda s MMF nie je nutná.

"MMF sa sústreďuje iba na to, aby maďarská vláda zrušila bankovú daň, a aby sme viac zaťažili ľudí daňami. Čo iné môžeme očakávať od banky?" položil otázku predseda vlády, podľa ktorého sa v roku 2012 podarilo väčšinu pôžičiek splatiť tak, že Maďari si kúpili štátne dlhopisy, a teda financovali štát.

"Vyplatí sa to aj maďarským gazdinkám - ak sa to vyplatí americkým miliardárom - takže nech si ony odložia zisk, a nie zahraniční finančníci," dodal Orbán.

"Čo sa týka ekonomickej situácie Maďarska, domnievam sa, že je možné ju zreteľne vyjadriť číslami. Tieto čísla nie sú priaznivé, sme v podstatne horšej situácii, než som očakával. Podľa mňa dvojtretinová väčšina, ktorá v parlamente vznikla, mala všetky prostriedky na to, aby v danej hospodárskej situácii prijala opatrenia, ktoré by naštartovali rast maďarskej ekonomiky, to sa žiaľ nestalo," povedal v Budapešti v rámci miniankety TASR strategický riaditeľ nemenovanej mediálnej agentúry József Gulyás.

"Príčinou toho je množstvo zlých procesov, počnúc pretvorením podnikateľského prostredia, strata dôvery investorov, vôbec posúdenie Maďarska v rámci Európskej únie nie je podľa môjho názoru dobré. Vláda sa uberala smerom, ktorý nebol podložený, prípadne premyslený. Rétoricky to znelo dobre, že otvárame sa východu a hľadáme nových partnerov, pritom v západnej Európe, alebo v severoatlantickom spoločenstve ako keby sme po sebe začali zatvárať brány. To podľa mňa nie je v poriadku," prezentoval svoj pohľad Gulyás.

"Hospodárska situácia krajiny je hrozná. Žijem relatívne dobre, ale ma poburuje, že takmer polovica obyvateľstva krajiny hladuje," povedala 62-ročná pracovníčka krajského vládneho úradu, ktorá si neželala byť menovaná. Poznamenala, že tento rok v júli bude musieť odísť do dôchodku, pričom by ešte rada zostala pracovať. "Napriek tomu, že pracujem vo vládnej inštitúcii, som tu, pretože považujem za poburujúce, čo sa tu u nás deje v prvom rade s chudobnejšími, ale aj s ekonomikou krajiny," povedala žena na mítingu opozičného volebného hnutia Spolu 2014 expremiéra Gordona Bajnaiho.

"Musím sa priznať, že dane platím čoraz menej, keďže som nezamestnaný, tak vlastne nemám z čoho platiť tie dane. Ekonomika Maďarska vieme, že napriek veľkej vládnej propagande, ktorá hovorí o strašných úspechoch, je naozaj vo veľmi zlom stave, ale už to roky pretrváva, takže ľudia by si mohli už aj zvyknúť na to. Teraz ako sa blížia voľby, chcú nám zlepšiť náladu tým, že režijné náklady vraj o desať percent zníži vláda," konštatoval Imrich Fuhl zo severomaďarských Mlynkov, kde žije početná slovenská menšina.

"Rokovania s Medzinárodným menovým fondom a dianie okolo toho si obyčajní ľudia možno aj všímajú, ale prestáva to už ľudí baviť, berú to ako cirkus. Nie náhodou som spomínal, že čoraz menej ľudí sa chce zúčastniť volieb. Vládna propaganda sa pretlačila naozaj do všetkých verejnoprávnych médií, kto sleduje tieto, môže mať dojem, že jednak v Maďarsku je všetko v poriadku, lebo vláda tvrdí, že strašne úspešné je Maďarsko, jednak že tá opozícia ani nevie čo chce, nie je jednotná, ak sú nejaké správy o nej, tak tie sú väčšinou o tom, že nedokáže sa dohodnúť, nedokáže sa zjednotiť a takto nemá nijaké šance na to, aby terajšiu vládu -- vraj najlepšiu na svete -- zbavila moci," dodal Fuhl.

"Ekonomický vývoj v krajine, ten je strašný. Ekonomická politika - ja si myslím -- nie je tak úspešná, ako vláda si myslí. Nie som spokojný, lebo veľa mladých ľudí musí odísť do zahraničia pracovať a s tým nie som spokojný vôbec. Ja som patriot, nechystám sa do zahraničia. Študujem na ELTE slovenčinu, jazyk, kultúru a národnostný odbor a plánujem ostať v Maďarsku. Rád by som pracoval v prospech Slovákov žijúcich v Maďarsku," vyhlásil ďalší Slovák žijúci v Maďarsku -- 24-ročný predseda Organizácie slovenskej mládeže v Maďarsku Ondrej Kiszely.

"Hospodárstvo krajiny je veľmi zničené. Pracoval som v tlačiarni, teraz nevidím ani jednu. Všetko zlikvidovali. Nepáči sa mi to," povedal 75-ročný Budapešťan László Szamák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:28