StoryEditor

Samaras ide na koberček. Kvôli škrtom Grécka

04.01.2013, 12:30
Autor:
TASRTASR
Merkelová sa stretne v Berlíne s gréckym premiérom Samarasom kvôli reformám.

Oznámil to dnes jej hovorca Steffen Seibert, podľa ktorého grécky premiér pricestuje do nemeckej metropoly v utorok 8. januára. Informovala o tom agentúra AP.

Seiberta dodal, že pôjde o neformálne stretnutie, na ktorom budú mať politici príležitosť vyhodnotiť pokrok pri zavádzaní reformného plánu v zadlženom Grécku. Samaras sa v Berlíne zúčastní aj na ekonomickej konferencii za zatvorenými dverami.

Ministri financií eurozóny (Euroskupina) v decembri po viac ako polročnom odklade schválili uvoľnenie ďalšej splátky zo sľúbeného balíka finančnej pomoci pre Grécko, v celkovej výške 49,1 miliardy eur. Zadlžená krajina je totiž úplne závislá od finančnej pomoci zvonka.

Trojka medzinárodných veriteľov - Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond - však požadovala od Atén najskôr zavedenie reforiem a opatrení, ktoré by pomohli znížiť obrovský štátny dlh krajiny, až potom bola ochotná súhlasiť s vyplatením ďalších splátok z úveru Aténam.

Gréckej vláde sa nakoniec podarilo splniť jednu z kľúčových podmienok veriteľov a dohodla sa so súkromnými veriteľmi na odkúpení svojich dlhopisov v nominálnej hodnote 31,9 miliardy eur.

Nemecko sa ako najväčšia krajina eurozóny podieľa aj najväčšou sumou na záchrannom úvere Grécku. Berlín preto pozorne sleduje, ako si Atény plnia podmienky pôžičky, ktorú financujú nemeckí daňoví poplatníci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:44