StoryEditor

Menový fond privítal kroky Egypta na stabilizáciu devízových rezerv

31.12.2012, 19:22
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond (MMF) dnes privítal kroky egyptskej centrálnej banky na stabilizáciu devízových rezerv. Tie od povstania proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi pred takmer dvomi rokmi klesli zhruba o 60 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vítame opatrenia egyptskej centrálnej banky, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby si krajina aj naďalej plnila svoje medzinárodné záväzky," povedala hovorkyňa MMF s tým, že zástupcovia fondu sú aj naďalej v úzkom kontakte s predstaviteľmi Egypta a pripravení krajinu podporovať.

Egypt, ktorý za takmer dva roky minul na podporu libry devízové rezervy za zhruba 20 miliárd USD (15,16 miliardy eur), zaviedol cez víkend nový menový režim. Jeho súčasťou sú okrem iného pravidelné devízové aukcie.

Súhlas MMF s krokmi Egypta je dôležitý, keďže Káhira požiadala fond o finančnú pomoc vo výške 4,8 miliardy USD. Predbežný súhlas s úverom dal MMF už v novembri, konečné rokovania však vláda v decembri odložila na január, keďže podmienky zahrňujú aj kritizované úsporné opatrenia a vláda chce získať čas, aby ich verejnosti vysvetlila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:24