StoryEditor

Euroskupine bude šéfovať "nevýrazný Holanďan"

21.01.2013, 19:39
Autor:
zajzaj
Jeoren Dijsselbloem od dnes šéfuje ministrom financií eurozóny.

Nový šéf euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, Holanďan Jeoren Dijsselbloem, sa chce podľa vlastných slov v úrade sústrediť okrem boja proti kríze aj dlhodobejším cieľom, najmä prinavráteniu dôvery investorov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aj preto chce dosiahnuť, aby bol šéf euroskupiny automaticky pozývaný na stretnutia ministrov financií a šéfov centrálnych bánk najväčších ekonomík sveta, G20. Eurozóna podľa neho musí pokračovať v započatej fiškálnej konsolidácii a reformách, jedine tak jej trhy znova začnú veriť.

Dijsselbloem nastúpil na post holandského ministra financií len pred tromi mesiacmi. Jeho domovská krajina je v bloku jednou zo štyroch, ktorej sa podarilo udržať si najvyšší rating a spolu s Nemeckom a Fínskom je tvrdou zástankyňou fiškálnych škrtov, ktoré sa ako riešenie krízy postupne presadili v celej Európe.

Práve to bola podmienka – kandidát na prestížny post musel byť z niektorej z krajín, ktoré majú najvyšší rating. Okrem Holandska ešte do úvahy prichádzalo Nemecko, Luxembursko a Fínsko. Snahy Nemecka však zmaril francúzsky minister financií Moscovici, ktorý sa netajil tým, že o stoličku mal veľký záujem. Luxembursko odpadlo preto, lebo odchádzajúci Juncker je tiež z tejto krajiny. Voľba tak padla na podľa mnohých nevýrazného Holanďana bez výrazných politických skúseností.

Moscovici sa v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung dokonca vyjadril, že voľba Dijsselboema je podľa neho predčasná a Holanďan je „síce sympatický, ale málo skúsený“. V tejto súvislosti dokonca pohrozil aj blokovaním celej voľby, ktorá by sa tak posunula až na február.

„Ako si môže eurozóna udržať svoju konkurencieschopnosť, ako môžeme očakávať vyšší hospodársky rast a ako môžeme čo najrýchlejšie vytvoriť bankovú úniu?“ Na tieto otázky podľa svojich slov Moscovici od Dijsselbloema nepočul konkrétne odpovede. „Keď volím vo voľbách v mojej krajine, chcem poznať aj program kandidátov,“ vyhlásil.

Slovenský minister financií Peter Kažimír Dijselbloemovu kandidatúru podporil. Mandát predsedu Euroskupiny trvá 2,5 roka, aj keď Juncker tento post zastával oveľa dlhšie, od roku 2005, aby pomohol menovej únii pri hľadaní východiska z dlhovej krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:51