StoryEditor

Bankový škandál sa dostáva do Japonska a Nemecka

09.02.2013, 10:17
Deutsche Bank (na snímke jej šéf Fitschen) suspendovala piatich svojich zamestnancov.

Obrí bankový škandál s manipuláciou kľúčových sadzieb, ktoré ovplyvňujú ťažko predstaviteľný trh 800 biliónov dolárov, sa ďalej rozširuje. Na povrch vyplávali indície, že sa nečachrovalo len s londýnskymi sadzbami LIBOR, ale rovnaké machinácie prebiehali v Tokiu (TIBOR), Singapure (SIBOR) aj Frankfurte (v prípade sadzby EURIBOR).

Royal Bank of Scotland v rámci dohody s americkými a britskými bankovými regulačnými úradmi sa priznala k tomu, že jej pobočka vykonávala "sieť podvodov". Celkom na pokutách zaplatila 612 miliónov dolárov, z toho 50 miliónov bolo práve za podvody v Japonsku.

RBS je treťou bankou, ktorá bola za podvody so sadzbami LIBOR usvedčená. Ako prvý dostala pokutu britská Barclays. Zaplatila vtedy rekordných 456 miliónov dolárov. Tým sa naplno rozbehol škandál okolo LIBOR. Následne bol rekord prekonaný trojnásobne - švajčiarska UBS musela uhradiť 1,5 miliardy dolárov.

Banky schválne držia vysoký TIBOR
Teraz sa škandál prelieva do Japonska. Tamojší známy trader Hideto "Eddy" Takata vo svojej novej knihe podrobne opisuje, ako japonské banky manipulujú sadzbou TIBOR, kľúčovú pre japonské pôžičky firmám aj občanom, pre hypotéky a ďalšie úvery.

Banky sú podľa Takatu dohodnuté, že zámerne budú držať sadzby TIBOR vysoko. Existuje aj sadzba LIBOR pre japonský jen - obe tieto sadzby ukazujú, ako sú si banky ochotné medzi sebou požičiavať v jene. Teda teoreticky by si obe sadzby mali byť veľmi blízke. Takata ale uvádza, že sa líši približne o 15 bázických bodov, čo pri extrémne nízkych úrokových sadzbách je významný rozdiel.

Banky na tom profitujú nasledujúcim spôsobom - medzi sebou si požičiavajú za nižšiu sadzbu LIBOR pre japonský jen, ale firmám a ľuďom vytvárajú úroky na základe sadzby TIBOR.

Deutsche Bank suspendovala päticu ľudí
Japonské banky sa k tomuto odmietli vyjadriť, Takatove slová však pod podmienkou anonymity potvrdzuje niekoľko obchodníkov.

Ďalšie podozrenia o manipulácii prichádzajú z Frankfurtu. Deutsche Bank v stredu na popud regulačných úradov suspendovali päticu svojich zamestnancov, ktorí majú na starosti práve sadzby EURIBOR. A začala sama vyšetrovať, či sa sadzbami nemanipulovalo.

Deutsche Bank patrí asi medzi tucet bánk, ktorú kvôli možnej manipulácii referenčných sadzieb vyšetruje približne desiatka úradov po celom svete. V sídle banky navyše na konci minulého roka prebehla razia kvôli podozreniu z daňových podvodov v súvislosti s emisnými kvótami.

"Naše vyšetrovanie je ďaleko od konca," uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti po stredajšej dohode s RBS. "Náš odkaz je jasný: Žiadna finančná inštitúcia nebude nad zákonom," dodalo.

Zdroj: iHNed.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:29