StoryEditor

Vláda prehráva boj s korupciou. Predbehla nás Kuba či Rwanda

05.12.2012, 08:46
Autor:
zajzajpebpeb
Aktualizované | Slovensko sa umiestnilo v rebríčku korupcie v rámci EÚ na piatom mieste od konca.

Čo spája krajiny ako Rwanda, Kuba, Omán či Chorvátsko? Všetky majú menší problém s korupciou ako Slovensko. Vyplýva to z najnovšieho indexu vnímania korupcie, ktorý zverejnila organizácia Transparency International. Slovensko sa spomedzi krajín Európskej únie umiesntilo na piatom mieste od konca. Predbehli nás aj všetci susedia.

Zlyhávajúci boj s korupciou vďaka odhaleniu prepojení politikov na podnikateľov, manipulácie verejných tendrov či zneužívanie štátnych peňazí. Tieto témy rezonovali pred voľbami 2012 vďaka spisu Gorila, no k riešeniu podľa Transparency International Slovensko (TIS) nedošlo. "Novozostavená vláda Roberta Fica však silné protikorupčné očakávania voličov nenapĺňa, ukazuje prvých osem mesiacov jej vlády," konštatuje sa v správe.

Organizácia vyčíta Slovensku nečinnosť. Žiadna z parlamentných strán doteraz nepredložila do parlamentu návrh zmeny financovania politických strán, neprišlo ani ku kontrole. Šance na potrestanie do korupcie zapletených osôb sa podľa TIS dokonca znížili. "Reformné zmeny v súdnictve ustrnuli, vláda netlačí na urýchlené vymenovanie zvoleného Generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, a personálne zmeny v polícii nasvedčujú nezáujmu úspešne riešiť veľké korupčné kauzy, vrátane Gorily," hodnotí TIS.

"Doterajšie kroky vládnucej väčšiny v oblasti boja s korupciou tak vyvolávajú skepsu a pesimizmus ohľadom zlepšenia postavenia Slovenska v rebríčku vnímania korupcie v nasledujúcich rokoch," uzatvára TIS.

Pozrite si ako dopadlo Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami sveta

 

Grécko sa umiestnilo spomedzi krajín EÚ najhoršie. Krajina tak tento rok porazila aj dlhoročného „korupčného majstra“ Bulharsko.

Index ukázal, že si pohoršili aj ďalšie štáty zápasiace s krízou. Taliansko skončilo napríklad horšie ako tradične korupčne vnímané Rumunsko.

„Výsledky prieskumu by mali slúžiť ako varovný signál pre celú Európsku úniu, ktorá by mala venovať tejto problematike viac pozornosti,“ vyhlásila v Berlíne sídliaca mimovládka Transparency International. Vnímanie korupcie v prieskume negatívne ovplyvňovali činitele ako slabý súdny systém, neefektívna kontrola verejných financií a netransparentné prepojenie medzi politikou a biznisom.

Index meria vnímanie korupcie v 176 krajinách – nejde teda o skutočný počet korupčných prípadov, keďže väčšina z nich nie je nikdy prešetrená a deje sa v utajení. Grécko skončilo na 94. mieste, na najhoršej priečke spomedzi celého európskeho bloku. Pred rokom bolo pritom na 80. mieste, pozíciu najskorumpovanejšej krajiny v únii držalo Bulharsko.

Najmenšie vnímanie korupcie spomedzi EÚ prieskum zaznamenal v Dánsku a Fínsku (obe krajiny skončili na prvom mieste) a Švédsku.

01 - Modified: 2005-05-17 13:56:00 - Feat.: 0 - Title: EK chce od Číny rýchle obmedzenie vývozu tričiek a ľanovej priadze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:59