StoryEditor

Kríza sa rozširuje do celej Európy

15.12.2012, 15:24
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) sa obáva, že oslabovanie konjunktúry sa z krízových krajín rozšíri na celú Európu. V rozhovore pre nemecký denník Welt am Sonntag, ktorý cituje agentúra DPA, to povedal člen Výkonnej rady ECB Erkki Liikanen. Dodal, že konjunktúra nie je slabá už len v zadlžených štátoch, ale jej slabosť sa prejavuje aj vo zvyšku eurozóny. "Vývoj konjunktúry nám robí starosti," uviedol Fín a dodal, že jeho výzvam sa nikto nemôže vyhnúť, ani nemecká ekonomika.

Agentúra Reuters konštatovala, že Liikanen v rozhovore neuviedol, čo by sa malo urobiť, aby sa zabránilo hospodárskemu poklesu.

V ankete, ktorú tento týždeň uskutočnila agentúra medzi ekonómami, 39 % respondentov podporilo zachovanie terajšej základnej úrokovej sadzby ECB 0,75 % aj v prvom štvrťroku nasledujúceho roku, 38 % podporuje jej zníženie na 0,5 %.

ECB 6. decembra v správe uviedla, že hrubý domáci produkt eurozóny sa v budúcom roku môže vyvíjať v rozmedzí od mínus 0,9 % do plus 0,3 %. Predpokladá však, že pokles je pravdepodobnejší než rast. V predchádzajúcej prognóze očakávala, že ekonomika európskej 17 sa bude v roku 2013 rozvíjať v rozmedzí od mínus 0,4 % do plus 1,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:10