StoryEditor

Ceny rastú najpomalšie za dva roky

14.01.2013, 11:25
Autor:
lulu
Tempo rastu inflácie na Slovensku sa znížilo na úroveň 3,2 percenta, počas roka ešte spomalí.

Rast cien na Slovensku spomalil. Počas posledného mesiaca minulého roka sa znížilo tempo rastu inflácie na úroveň 3,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad. Medziročná inflácia bola tak najnižšia od januára 2011.

Dôvodom decembrového spomalenia je najmä vývoj v doprave a taktiež v prípade alkoholu a tabaku. "Už v novembri vyprchal efekt zdražených cestovných lístkov, ktorý na infláciu vplýval celý rok," vysvetľuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Oproti decembru roka 2011 si Slováci priplácali najviac v prípade vzdelávania, potravín, nealkoholických nápojov či zdravia.

Naše peňaženky boli v predvianočnom období podľa Poštovej banky menej zaťažené ako počas novembra, keď bola inflácia o 0,1 percenta vyššia. Medzimesačne zlacnelo oblečenie, obuv či alkohol, naopak zdraželo najmä bývanie, voda, elektrina a plyn. V priemere vzrástli ceny za celý vlaňajší rok o 3,6 percenta.

You need to upgrade your Flash Player

Sadovská očakáva, že v úvode tohto roka by mohla inflácia klesnúť pod tri percentá a ceny by mohli rásť pomalšie ako minulý rok. Rast cien by mohol podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit bank klesnúť pod 2,5 percenta.

Infláciu budú ťahať nahor najmä ceny potravín, no pribrzdí ju nízky spotrebiteľský dopyt. "Očakávané spomalenie inflácie by v budúcom roku mohlo aspoň čiastočne zmierniť pokles reálnej mzdy," uzavrel Koršňák.

Za čo sme si najviac priplácali

- vzdelávanie o 6 percent

- potraviny a nealkoholické nápoje o 5,6 percenta

- zdravie o 5,5 percenta

-alkohokické nápoje a tabak o 4,2 percenta

Čo najviac zlacnelo

- nábytok a vybavenie domácností o 0,7 percenta

- pošty a telekomunikácie o 0,8 percenta

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:05