StoryEditor

Varovanie z Fínska: Situácia v eurozóne je nebezpečná

11.07.2012, 11:45
Autor:
pebpebTASRTASR
Fínsky premiér Jyrki Katainen (na snímke) tvrdí, že napätie v eurozóne sa stupňuje.

Fínsko v posledných dňoch stále častejšie bije na poplach v súvislosti s dlhovou krízou v Európe. Po tom, ako fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová povedala, že jej krajina nezostane v eurozóne za každú cenu, ozval sa aj fínsky premiér Jyrki Katainen.

Eurozóna je podľa neho v najnebezpečnejšej situácii za viac ako dva roky. Naposledy tak bolo v roku 2010, keď sa Grécko ocitlo na pokraji kolapsu.

Vážna situácia
"Situácia je nebezpečná, veľmi nebezpečná,“
povedal Katainen v rozhovore pre najväčší fínsky denník Helsingin Sanomat.

Katainen tvrdí, že je ťažké si predstaviť, aké následky by mal rozpad eurozóny. "Nepracujeme každý deň na rozpade eura, ale na jeho záchrane a na zotrvaní Fínska v eurozóne,“ dodal.

Prínos eura pre Fínsko nespochybňovala ani Urpilainenová, ale vo svojich vyjadreniach bola tvrdšia. "Fínsko nebude v eurozóne zotrvávať za každú cenu, sme pripravení na všetky scenáre," uviedla ministerka financií.

Odchod z eurozóny pomôže
Opustenie eura by však pre Fínsko nemuselo byť tragédiou, ale naopak, mohlo by priniesť viaceré výhody. "Fínsko by sa odchodom z eurozóny zbavilo nákladov, ktoré členstvo v tejto únii prináša. To znamená, že by už nemuselo prispievať do EFSF a ESM," vysvetľuje ekonóm Nouriel Roubini.

Fínsko by po vystúpení z eurozóny zrejme prišlo aj o členstvo v Európskej únii, ale podľa Roubiniho by mohlo uzavrieť dohodu s Nemeckom alebo EÚ o voľnom pohybe tovaru a udržať si tak vačšinu členských výhod.

Vyjednávanie so Španielmi
Fínsko je jednou z mála krajín eurozóny, ktoré si udržali najvyšší úverový rating AAA. Vláda v Helsinkách sa však vzhľadom na verejnú mienku obáva prevziať ďalšie záväzky za slabšie štáty bloku. Momentálne rokuje so Španielskom o zárukách za účasť Fínska na záchrane španielskych bánk.

Urpilainenová však upozornila, že severská krajina sa do záchrany španielskeho bankového systému nemôže zapojiť, ak sa vlády oboch krajín predtým nedohodnú na zárukách za finančnú pomoc.

01 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koncesionárske poplatky? STV a SRo budú ďalej strácať 02 - Modified: 2005-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znalostná ekonomika nemusí znížiť zamestnanosť 03 - Modified: 2005-05-20 06:05:07 - Feat.: 0 - Title: Eugen Jurzyca: Od známostnej k znalostnej ekonomike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:25