StoryEditor

Únia možno dá štátom viac času

14.02.2013, 16:09
Autor:
TASRTASR
Rehn chce predĺžiť konsolidačné plány vždy, keď ekonomika radikálne spomalí.

Krajiny eurozóny môžu dostať viac času na konsolidáciu rozpočtov, ak sa zhoršia rastové vyhliadky ich ekonomík, informovala agentúra Reuters.

Komisár pre hospodárske a menové záležitosti a viceprezident Európskej komisie (EK) Olli Rehn v liste ministrom financií Európskej únie (EÚ), datovanom 13. februára a zverejnenom na stránke Európskej komisie (EK), uviedol, že krajina môže v prípade neočakávaného spomalenia ekonomiky dostať viac času na korekciu nadmerného schodku, ak v súlade s dohodou zníži štrukturálny deficit.

Mnoho krajín eurozóny má problémy s plnením nominálnych cieľov týkajúcich sa znižovania rozpočtového schodku. Podľa Rehna sa treba sústrediť na štrukturálne deficity, pretože tieto odrážajú základný schodok bez vplyvu kolísania v rámci ekonomického cyklu.

Verejné financie v EÚ sa podľa Rehna postupne zlepšujú a v súlade s tým sa zvyšuje aj dôvera investorov v účinnosť konsolidačných opatrení vlád. V rokoch 2009 a 2010 sa fiškálne deficity v eurozóne pohybovali nad 6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Odhaduje sa, že vlani boli tesne nad 3 % HDP. Tento rok sa počíta s ich ďalším poklesom.

Verejný dlh v EÚ sa však zvýšil na 90 % HDP zo 60 % HDP pred krízou. Podľa ekonómov zadlženosť nad 90 % HDP brzdí ekonomiku, čo máva za následok dlhé roky slabého rastu. Preto je potrebná konzistentná a starostlivo nastavená konsolidácia.

Rehnove vyjadrenia prichádzajú tesne potom, čo Francúzsko priznalo, že tento rok zrejme nesplní svoj cieľ znížiť rozpočtový schodok na 3 % HDP. Španielske médiá už v decembri špekulovali, že EK dá krajinám, ako sú Francúzsko či Španielsko, o jeden rok viac času, aby znížili deficit na 3 % HDP. Výrazné škrty totiž môžu udusiť snahy o oživenie ekonomík.

Dnes zverejnené údaje ukázali, že najväčšie ekonomiky eurozóny - Nemecko a Francúzsko - klesli vlani v poslednom kvartáli viac, než sa očakávalo. Nemecký HDP sa medzikvartálne znížil o 0,6 % a francúzsky o 0,3 %. Ekonomika celej menovej únie sa ponorila hlbšie do recesie, keď vo 4. kvartáli klesla o 0,6 % po 0,1-% znížení v 3. štvrťroku. Podľa Rehna možno oživenie ekonomiky eurozóny očakávať najskôr v druhej polovici roka.

Rehnov hovorca Simon O'Connor dnes v Bruseli povedal novinárom, že Rehnov list sa netýkal žiadnej konkrétnej krajiny. "Viceprezident Rehn zopakoval pozíciu komisie. Jeho slová nesmú byť interpretované tak, že sa týkajú konkrétne niektorej krajiny. To by bolo chybné." O'Connor dodal, že EK neustále prehodnocuje primeranosť tempa fiškálnej konsolidácie v jednotlivých krajinách na základe nových informácií. Komisia zverejní svoje zimné prognózy 22. februára.

Informovali o tom agentúra Reuters a internetový portál Európskej komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:08