StoryEditor

Budúcnosť Portugalska je neistá, varuje menový fond

20.01.2013, 11:55
Autor:
TASRTASR

Portugalsko vyvinulo mimoriadne úsilie, aby odzdravilo verejné financie a dosiahlo pritom výrazný pokrok. Napriek tomu zostávajú strednodobé vyhliadky portugalskej ekonomiky neisté, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF) v najnovšej správe, o ktorej informujú agentúry Reuters a DPA.

Podľa fondu vláda v Lisabone musí pokračovať v plnení fiškálnych cieľov a odštartovať verejnú diskusiu o úsporných opatreniach, ktoré narážajú na čoraz väčší odpor obyvateľstva.

Portugalsko v roku 2011 požiadalo fond a Európsku úniu o záchranný úver. Podmienkou čerpania financií z pôžičky vo výške 78 miliárd eur však bolo zavedenie reforiem a škrtov vo výdavkoch štátu, ktoré majú krajine pomôcť stlačiť schodok v rozpočte na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu.

Portugalsko na rozdiel od Grécka vždy plnilo podmienky veriteľov, ale recesia ekonomiky snahu vlády podkopáva. Kabinet musel preto aj v tomto roku zvýšiť dane a zaviesť rozsiahle výdavkové škrty. Ide o najvýraznejší rast daní v modernej histórii krajiny. Úsporné opatrenia už vyvolali sociálne aj politické napätie. Opozičné strany, ale aj prezident Aníbal Cavaco Silva, proti nim podali na Ústavnom súde sťažnosť. Argumentujú, že paralyzujú ekonomiku a vedú k zvýšeniu chudoby v krajine.

Fond tento týždeň schválil uvoľnenie ďalšej splátky z úveru Portugalsku, ale zároveň upozornil Lisabon, že budúcnosť krajiny je stále neistá a riziká, ktoré ohrozujú ekonomiku, pretrvávajú.

Podľa MMF Portugalsko čakajú v strednodobom časovom horizonte náročné úlohy. Odporučil vláde, aby sa snažila dosiahnuť rovnováhu medzi fiškálnou konsolidáciou a opatreniami na podporu hospodárskeho rastu. A pokúsila sa aj o širší kompromis v otázke škrtov vo výdavkoch na sociálnu sféru.

Takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov, ku ktorým okrem MMF patrí ešte Európska komisia a Európska centrálna banka, od Lisabonu požaduje najmä zníženie rozpočtového deficitu. Ten za prvých deväť mesiacov minulého roka dosiahol 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Veritelia žiadajú, aby ho tento rok Portugalsko dostalo na 4,5 % HDP a v roku 2014 na 3 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:53