StoryEditor

Kažimír: Iba dohľad nad bankami nestačí

15.09.2012, 19:35
Autor:
TASRTASR
Peter Kažimír má k návrhu Európskej komisie o bankovom dohľade výhrady.

Dvojdňové neformálne rokovanie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ (Ecofin) na Cypre, ktoré sa skončilo dnes, bolo do značnej miery poznačené debatami o vytvorení jednotného bankového dohľadu v EÚ pod taktovkou Európskej centrálnej banky (ECB), uviedol minister financií SR Peter Kažimír.

Šéf slovenského rezortu financií uviedol, že po dnešnej debate v rámci Ecofinu, ministri z desiatich krajín EÚ, ktoré stoja mimo eurozóny, dali najavo svoje obavy nad komplexnosťou návrhu Európskej komisie o ustanovení jednotného bankového dohľadu a tiež nad rýchlosťou a nereálnosťou termínov jeho zavedenia do praxe.

"Naša pozícia je jasná. Vítame princíp Európskej únie, ale aj ako celok. Podľa nás by sa nemal riešiť iba problém dohľadu, čiže odovzdanie kompetencií pre Európsku centrálnu banku nad dohľadom všetkých bánk, ale zároveň by sa mala zvýšiť aj zodpovednosť za prípadné zlyhanie týchto bánk," uviedol Kažimír.

To podľa neho znamená dobré fungovanie takzvaných rezolučných fondov a aj poistných schém ochrany vkladov.

"Takto znelo naše stanovisko a myslím si, že komisia si vzala príslušné podnety z dnešnej debaty ministrov a bude musieť prísť s ďalším štruktúrovaným medzinávrhom," povedal Kažimír.

Podľa slovenského ministra financií je pochopenie pre to, aby kľúčovým hráčom pri dohľade nad bankami bola ECB, pričom Slovensko tento návrh podporuje. Zároveň sa však podľa neho dá pochopiť aj stanovisko, podľa ktorého by ECB mohla prevziať úplné kompetencie dohľadu nad bankovým sektorom v tých krajinách, kde možno povedať, že bankový dohľad v minulosti zlyhal.

Kažimír zároveň dodal, že slovenská strana si vie predstaviť aj to, že by ECB prevzala skorší dohľad nad takzvanými systémovými bankami v EÚ.

01 - Modified: 2005-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush odkázal Gruzíncom: Vyriešte si vnútorné spory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:33