StoryEditor

Menový fond: Eurozóna je zárukou, že Grécko je možné zachrániť

13.12.2012, 17:33
Autor:
TASRTASR

Prísľub európskych lídrov pomôcť Grécku pri znižovaní verejného dlhu, zaručuje životaschopnosť záchranného programu, citovala agentúra Reuters hovorcu Medzinárodného menového fondu (MMF) Gerryho Ricea.

"Ako viete, európski partneri Grécka vyhlásili, že nájdu spôsob, ako splniť prísľuby Euroskupiny týkajúce sa zaistenia adekvátneho financovania a zníženia dlhu na udržateľnú úroveň," povedal Rice novinárom. "Povedal by som, že z hľadiska záruky je toto vyhlásenie absolútne jasné."

Podpora gréckeho záchranného programu zo strany MMF je považovaná za rozhodujúcu. V opačnom prípade by program zrejme stratil dôveryhodnosť.

Ministri financií eurozóny sa dohodli na uvoľnení ďalšej časti v hodnote takmer 50 miliárd eur zo záchranných úverov pre Grécko. To zachráni Atény pred bankrotom, a to aj napriek tomu, že opakovane neplnia podmienky záchranného programu, dohodnuté s medzinárodnými veriteľmi.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker vyhlásil, že eurozóna je pripravená v prípade potreby prijať nové opatrenia, ktoré pomôžu Grécku do roku 2020 stlačiť verejný dlh na 124 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:19