StoryEditor

ECB vlastí sto miliárd talianskeho dlhu

21.02.2013, 15:59
Autor:
TASRTASR
ECB má dlhopisy za 218 miliárd eur. Takmer polovica sú talianske dlhopisy.

Európska centrálna banka (ECB) dnes potvrdila, že takmer polovicu z celkového objemu štátnych dlhopisov v jej portfóliu tvoria talianske dlhopisy. Informovala o tom agentúra AP.

Banka spustila prvý program masívneho nákupu dlhopisov štátov eurozóny (Securities Markets Program, SMP) v roku 2010 po vypuknutí krízy. Formálne ho ukončila vlani v septembri, keď sa lídri eurozóny dohodli, že ho nahradí nový program neobmedzeného nákupu dlhopisov (Outright Monetary Transaction, OMT), ktorého cieľom je stlačiť výnosy z obligácií tzv. okrajových štátov eurozóny na udržateľnú úroveň.

Dnes ECB prvýkrát zverejnila detaily o nakúpených dlhopisoch, z ktorých vyplýva, že vlastní obligácie za 218 miliárd eur, z toho 102,8 miliardy eur investovala do talianskych dlhopisov. Druhý najväčší objem predstavujú španielske dlhopisy v nominálnej hodnote 44,3 miliardy eur. ECB má vo svojom portfóliu aj grécke dlhopisy za 33,9 miliardy eur, portugalské za 22,8 miliardy eur a írske za 14,2 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:40