StoryEditor

Miliardár Soros: Za krízu môže Nemecko

13.08.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR
Známy americký investor George Soros dáva Nemecku hlavnú vinu za prehĺbenie dlhovej krízy v eurozóne.

Tvrdí, že v súčasnosti existuje už len jedna možnosť, ako zachrániť euro. Podľa neho je to emitovanie spoločných európskych dlhopisov. S tým však musí súhlasiť predovšetkým Berlín, ktorý bol doteraz zásadne proti takémuto riešeniu.

"Nemecké váhanie prehĺbilo grécku krízu a viedlo k nákaze, ktorá sa zmenila na existenčnú krízu Európy," napísal Soros v článku pre nemecký denník Handelsblatt. Okrem pomalosti reakcie podľa neho hlavnou chybou bolo rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že za záväzky budú ručiť jednotlivé štáty, a nie Európska únia (EÚ).

Soros z tohto vyvodzuje, že "jedine Nemecko môže zvrátiť dynamiku rozpadu Európy". Na to je však potrebné predvídať reakciu trhov, a nie len reagovať na ňu. To podľa neho umožnia spoločné európske dlhopisy, takzvané euro bondy.

Ak Európa nepristúpi k emitovaniu euro bondov namiesto toho, aby ako doteraz dlhopisy emitovali jednotlivé štáty, euro sa podľa Sorosa rozpadne.

Soros pripúšťa, že Merkelová stojí pred ťažkou úlohou. "Bude to vyžadovať intenzívnu diskusiu, predovšetkým v Nemecku, ktoré bude dotlačené k tomu, že ako najväčšia a najvyšším ratingom hodnotená ekonomika EÚ bude musieť rozhodnúť o budúcnosti Európy." V súčasnosti však už nie je otázkou, či je spoločná mena výhodná. "Euro existuje a jeho rozpad by bankovému systému spôsobil nevyčísliteľné škody."

"Nemecko a ostatné krajiny s ratingom AAA musia schváliť mechanizmus emitovania euro bondov a je úplne jedno, akú bude mať podobu. Inak sa euro rozpadne." Soros považuje terajšiu podobu záchranného mechanizmu vo forme Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) za neudržateľnú. Napríklad Taliansko a Španielsko musia pri svojom financovaní sa na trhu platiť vyššie úroky než Grécko pri záchranných úveroch.

"Terajšia situácia je neudržateľná." Merkelovej politika postupných krokov je totiž pomalá. "Ďalším krokom by mohlo byť navýšenie EFSF, ale kým k tomu príde, môže byť ohrozený AAA rating Francúzska," varoval Soros.

Informoval o tom denník Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:01