StoryEditor

Fidesz chce pre Maďarov ľahšie splácanie úverov

05.10.2011, 16:41
Autor:
TASRTASR
Vládnuca strana Fidesz predloží do parlamentu ďalšie zmeny na uľahčenie splácania hypoték.

Tentoraz ak si niekto zoberie úver v domácej mene. Podľa návrhu Fideszu by sa úroky z úverov vo forintoch mali nadviazať na kľúčovú úrokovú sadzbu centrálnej banky. Povedal to dnes poslanec za Fidesz Antal Rogan.     

Vláda podľa neho očakáva v najbližšom období zvýšenie úverov v domácej mene, keďže mnohí Maďari si vzhľadom na nedávne rozhodnutie vlády umožniť dlžníkom splatiť hypotéky v zahraničných menách pri výhodnom kurze budú vo väčšej miere brať úvery v domácej mene na refinancovanie týchto hypoték. Vláda predpokladá, že pre splatenie hypotekárnych úverov v zahraničnej mene pri nižšom než trhovom kurze, kde straty budú musieť znášať banky, sa rozhodne okolo 300.000 dlžníkov.     

Rogan však uviedol, že banky v poslednom období začali zvyšovať úroky pri úveroch vo forintoch. "Niektoré banky zvýšili úrokové sadzby až o 2 %, pričom nemali žiadny dôvod na takýto krok," povedal pre televíziu TV2 Rogan, podľa ktorého si banky pred rokom 2010 robili čo chceli a Maďarsko muselo sprísniť pravidlá. Už v utorok (4.10.) Rogan vyzval na začatie vyšetrovania zvyšovania úrokov v bankách, či finančné ústavy neporušili pravidlá hospodárskej súťaže. Hovorca Asociácie maďarských bánk János Müller však povedal, že zvýšenie úrokov nemá nič spoločné s nedávnym krokom vlády v otázke splácania hypoték v zahraničnej mene, ale je to dôsledok iných faktorov.     

Na základe nového plánu Fideszu sa úroky bánk pri úveroch vo forintoch nadviažu na kľúčovú úrokovú sadzbu centrálnej banky, ktorá je momentálne na úrovni 6 %. Zároveň sa bude presne špecifikovať, aké ďalšie poplatky môžu banky účtovať klientovi nad túto sadzbu, dodal Rogan. Podľa neho by parlament mohol rozhodnúť do týždňa či dvoch, definitívne však rozhodne do konca októbra.     

Nedávne kroky maďarskej vlády vyvolali ostré reakcie zo strany zahraničných bánk a ich materských štátov a najnovšie zareagovali aj ratingové agentúry. Moody's a Fitch dnes oznámili, že kroky vlády v oblasti hypotekárnych úverov ohrozujú bankový sektor a Moody's už začala prehodnocovať rating siedmich maďarských bánk. Fitch sa k ratingu priamo nevyjadrila.     

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:18