StoryEditor

Európu možno čaká tlačenie peňazí

31.03.2014, 00:00
Už uplynulý týždeň urobil reklamu tomu, že nasledujúce dni môžu byť na trhoch poriadne zaujímavé.

V Európe sa v minulých dňoch o slovo prihlásili niektorí zástupcovia Európskej centrálnej banky (ECB). Napríklad šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann a inokedy zarytý odporca uvoľnenej menovej politiky ECB sa nechal počuť, že z princípu nie je proti programu kvantitatívneho uvoľňovania alebo záporným úrokovým sadzbám. Tieto opatrenia by podľa jeho slov boli najúčinnejšími nástrojmi k ochrane pred príliš silným eurom a rizikom deflácie.

Jeho vyhlásenie pôsobí veľmi pikantne obzvlášť pred ďalším zasadnutím ECB, ktoré nás čaká v nasledujúcom týždni. Je pritom paradoxné, že šéf ECB Draghi po poslednom rokovaní ECB všetky strany ubezpečoval, že sa eurozóna nemusí obávať pádu do deflácie. Pravdepodobnosť, že ECB v dohľadnej dobe pristúpi k nejakému novému opatreniu, konieckoncov zvyšuje aj prvotný nástrel marcovej spotrebiteľskej inflácie v Nemecku, ktorý hlási jej spomalenie.

Napätí však budú v budúcom týždni aj americkí investori. Dočkáme sa totiž zverejnenia čísel z amerického trhu práce. Celú americkú ekonomiku na prelome roka pribrzdili arktické mrazy, čo sa odrazilo napríklad aj v slabšej tvorbe nových pracovných miest. Lenže tento negatívny efekt bude s prichádzajúcou jarou postupne odznievať. Čakáme preto, že marcové dáta z amerického pracovného trhu prinesú nárast počtu novovytvorených pracovných miest. 

Navyše nesmieme zabúdať, že určité dusno bude na trhoch naďalej spôsobovať prítomnosť ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Z toho nám v súčte vychádza, že by pred eurom mal mať v nasledujúcom období navrch bezpečnejší americký dolár.

V dňoch, ktoré sú nabité novými udalosťami, bývajú akcioví investori spravidla zdržanliví. To bude podľa nás prípad aj budúceho týždňa. Musíme si uvedomiť, že americké akciové trhy sa nachádzajú v blízkosti svojich historických maxím a priestor pre ich rast nie je nijako veľký. Americká centrálna banka totiž nemá príliš dôvodov, aby prestala priškrcovať program tlačenia peňazí. To ale nie je jediný argument pre zastavenie rastu akciových trhov. Čínska ekonomika totiž stále vysiela signály o svojom spomaľovaní. Uzavretá nie je ani kapitola ukrajinskej krízy a prípadných sankcií pre Rusko. Riziká budú na akciových trhoch pretrvávať aj v nasledujúcich týždňoch.

01 - Modified: 2006-03-20 11:05:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko reformou bankového dozoru riskuje medzinárodnú izoláciu
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:32