StoryEditor

Žilina chce mať vlastnú menu. Žilinec

05.02.2014, 16:06
Autor:
tasr, stltasr, stl
Mesto pripravuje komunitnú menu na podporu ekonomiky.

Oživiť a podporiť podnikanie v Žiline je cieľom projektu občianskeho združenia (OZ) Pro Žilina, ktoré chce zapojiť čo najširší okruh Žilinčanov do používania mestskej meny s pracovným názvom Žilinec. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval predseda OZ Pro Žilina Róbert Kašša.

Myšlienka mestských alebo komunitných platidiel podľa neho už existuje nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. „Nevymysleli sme nič nové. Iba sme sa rozhodli urobiť niečo pre stagnovanie drobných podnikateľov a ekonomiky v Žiline. Urobiť niečo pre ľudí, aby sa naštartovali a aby peniaze ostávali v meste. Takže chceme všetko, čo už je vymyslené a dobré použiť v našom projekte. Aby sme nič neunáhlili a pripravili to na 100 percent, naša vízia je, že by sa nám to mohlo podariť v horizonte dvoch rokov,“ skonštatoval Kašša.

Mestská mena by mala mať mince s časovo neohraničenou platnosťou a bankovky v hodnote 10, 20 a 50 s platnosťou jeden kalendárny rok. „Bežný občan aj návštevník by ich mohol použiť v prevádzkach zapojených do systému. Motiváciou výmeny eur za Žilince budú zľavy na tovaroch a službách - nakupovanie bude výhodnejšie ako pri platení klasickou menou. Žilince budú spätne zameniteľné len pre obchodníkov, nie nakupujúcich. Peniaze by svojím kolobehom stimulovali miestnu ekonomiku, nerozplynú sa v nadnárodných spoločnostiach a obchodných reťazcoch,“ podotkol predseda OZ Pro Žilina.

Občianske združenie spolupracuje na tvorbe projektu aj s podnikateľom Jurajom Petrášom. „Výhoda je v tom, že tie peniaze sú použiteľné len v Žiline. Tým pádom pridaná hodnota tovarov a služieb zostáva v regióne, nie je vyvezená z regiónu von. Keď peniaze zostávajú v regióne, tak je v ňom viac práce a prácu musia urobiť ľudia. Tým pádom by malo byť viac ľudí zamestnaných. Pre mňa je najdôležitejšou podmienkou dôvera. Keď bude dôvera v to, že to je skutočne platidlo, ktorým sa dá platiť v relatívne veľkom množstve prevádzok, tak to môže fungovať,“ uviedol Petráš.

Hlavným partnerom projektu by malo byť podľa Kaššu mesto Žilina. Osloviť ho chcú až po získaní dostatočného množstva podnikateľských subjektov, ktoré sa do projektu zapoja. „Mesto Žilina nemá problém podporiť akýkoľvek dobrý nápad. Najprv to musí mať hlavu a pätu, musí to byť v súlade s platnou legislatívou a musia existovať reálne možnosti, ako by mesto Žilina podporilo tento nápad. Každopádne, nápad zriadiť regionálnu menu bude musieť prejsť mestským zastupiteľstvom. Takže, v tomto prípade o tom rozhodnú mestskí poslanci, akou mierou sa mesto Žilina do projektu zapojí,“ dodal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

01 - Modified: 2006-01-10 08:46:37 - Feat.: 0 - Title: Názor: Revolučná etika embryonálneho výskumu
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:07