StoryEditor

Ži a pracuj na pláži. Slovák má biznis v raji

07.01.2016, 23:00
Nápad Petra Fabora dobýja celý svet. Vlani si koncept Surf Office otestoval v americkom surferskom raji Santa Cruz v Kalifornii.

Dal výpoveď v práci, zbalil si kufor a nasadol na lietadlo smer Kanárske ostrovy. Z bratislavskej Petržalky odchádzal iba s niekoľkými stovkami eur vo vrecku, ale s unikátnym podnikateľským nápadom. Spojiť prácu, surf a slnko.

Dnes Peter Fabor prevádzkuje pod značkou Surf Office vlastné coworkingové centrum, ktoré otvoril v kanárskom Las Palmas v lete 2013. Vlani si koncept Surf Office otestoval v americkom surferskom raji Santa Cruz v Kalifornii. A teraz ním dobýva aj Európu. V skratke – ide o poskytnutie flexibilného kancelárskeho prostredia zdieľaného s ďalšími nezávislými pracovníkmi. Faborov koncept navyše ponúka na jednom mieste aj ubytovanie a surfovú školu.

Nový trend v biznise

Surf Office najnovšie okrem španielskeho ostrova Gran Canaria nájdete už aj v portugalskom Lisabone. Fabor sa však netají plánmi na ďalšiu expanziu. „Momentálne sa sústredíme hlavne na zvyšovanie kapacity aktuálnych lokalít, ale pripravujeme aj nové. Máme zoznam približne 40 kritérií, akými sú vzdialenosť od najbližšieho letiska alebo sezónnosť. Najzákladnejším je však počet odporúčaní od našich návštevníkov,“ hovorí pre HN Peter Fabor. O jeho koncepte píšu svetové top médiá ako Business Insider, Forbes, TheNewYork Times, USA Today či The Guardian.

Kľúčovými zákazníkmi sa stali klienti z USA, Nemecka a Veľkej Británie. Za krátky čas sa ich v prvej pobočke otočili viac ako štyri stovky. Profesií, ktoré sa dajú robiť na diaľku, je totiž obrovské množstvo. „Veľkú časť nášho biznisu tvoria firemné retreaty. Vtedy príde celý tím, dokonca pokiaľ sa pomestia, tak aj celá firma. Pre zamestnávateľa to je investícia, ktorá sa mu vráti niekoľkonásobne na produktivite zamestnancov,“ vraví Fabor.

Riaditeľ coworkingového centra Banka Žilina Juraj Kavecký definuje coworking ako spoločný pracovný priestor pre ľudí, ktorí pracujú sami alebo z domu, a už im to lezie na nervy.

Coworking využíva najmä IT komunita. Nie sú to však len programátori, dizajnéri, grafici či blogeri, ale aj marketéri, copywriteri, kreatívci, architekti alebo účtovníci. „Ľudia sa takto socializujú, nadviažu spoluprácu alebo si rozšíria pracovné kontakty. Centrá pre nich organizujú školenia, semináre, workshopy a rôzne prednášky. Zároveň tam môžu na chvíľu zrelaxovať trebárs pri stolnom futbale a potom ďalej pracovať,“ poukazuje na výhody Kavecký. Žilinský coworking ponúka 60 pracovných miest, pravidelne sa zaplňuje spolovice.

Práca z domu

Ako tvrdí Fabor, na začiatku bola jeho snaha žiť na mieste, kde bude môcť surfovať každý deň. „Pôvodný nápad sa postupne vyvíjal, keďže čoraz viac ľudí lákal na Surf Office samotný koncept a možnosť stretnúť ďalších zaujímavých ľudí. Surfovanie im bolo takpovediac ukradnuté,“ dodáva šéf Surf Office.

Šéf spoločnosti Creanet, ktorá stojí za úspešným startupom Chatr. tv, považuje coworking za výbornú pomoc pre freelancerov. Teda ľudí, ktorí môžu svoju prácu vykonávať odkiaľkoľvek. „Práca z domu má veľa výhod i nevýhod. Za hlavnú nevýhodu považujem izoláciu. Coworking preto vnímam ako výbornú príležitosť spoznať nových ľudí, ktorí môžu inšpirovať, poskytnúť spätnú väzbu, nápady a neskôr možnosť nadviazať dlhodobú spoluprácu,“ vraví Marek Môcik z Creanetu.

Atraktivitu coworkingov podľa neho zvyšuje ich poloha a možnosti športových aktivít v okolí. Medzi legendárne európske coworkingy sa radí pražský Hub, barcelonský MOB či berlínsky Betahouse. Na Slovensku ich funguje niekoľko – v Bratislave, Košiciach a po jednom v Nitre, Žiline, Šali a Poprade.

01 - Modified: 2007-12-31 14:40:41 - Feat.: 0 - Title: Slováci minuli tento rok na dovolenky viac peňazí ako vlani
01 - Modified: 2023-02-21 16:05:33 - Feat.: - Title: Bublina praskla a slovenská hviezda spadla z neba 02 - Modified: 2021-03-08 07:49:53 - Feat.: - Title: Slovenka vyrába produkt, ktorý čistí prostredie od vírusov. Nápad dostala v Ománe 03 - Modified: 2021-02-26 11:36:01 - Feat.: - Title: Na umení sa dá zbohatnúť. Dielo slovenského umelca má aj pápež 04 - Modified: 2021-03-01 08:11:48 - Feat.: - Title: Na umení sa dá zbohatnúť. Dielo slovenského umelca má aj pápež 05 - Modified: 2020-11-06 10:21:40 - Feat.: - Title: Slovenka prerazila s výrobou zákuskov. Základom je nepozerať na cenu, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:08