StoryEditor

Cyperské banky sa musia zoštátniť alebo skrachovať

20.03.2013, 10:37
Autor:
TASRTASR
Na zlé hospodárenie na Cypre musia podľa šéfa SaS doplatiť investori bánk a akcionári.

Kľúčové banky pre cyperskú ekonomiku by mali byť zoštátnené a tie ostatné by mohli pokojne skrachovať. Takto by problémy na Cypre riešil predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

Rozhodnutie Bruselu zaviesť mimoriadnu daň na bankové vklady považuje Sulík za mimoriadne hlúpe a nebezpečné. Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vyzýva, aby vysvetlil, prečo zdvihol ruku za zavedenie dane, ktorá ani daňou nie je. Sulík v súvislosti so zlými rozhodnutiami varuje pred možným návratom eurokrízy.

"To, čo sa musí urobiť na Cypre je, že na zlé hospodárenie musia doplatiť investori bánk a akcionári. Keby to nemalo stačiť, tak cyperská vláda nech zachraňuje vklady svojich obyvateľov do istej rozumnej hranice. Nikoho iného. V žiadnom prípade by nemali byť zachraňované miliardové úložky oligarchov, možno nielen ruských," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Sulík.

Podľa neho treba banky akcionárom zobrať. V súvislosti s nápadom odpredať dve banky Bruselu za euro Sulík uviedol, že "cena jedno euro je určite na mieste". Treba sa však podľa neho zamyslieť, komu budú banky odpredané.
Sulík ďalej skritizoval mimoriadnu daň, ktorú by chceli európski ministri financií uplatniť na Cypre. Podľa neho vôbec nejde o daň. "Daň je totiž platba, ktorá ide do rozpočtu tomu, kto ju uzákonil. Je to platba, ktorá musí byť známa vopred, nesmie byť retroaktívna. A je to tiež platba neúčelová," vysvetlil Sulík, podľa ktorého uvažovaná mimoriadna daň z vkladov v cyperských bankách nespĺňa ani jedno z týchto kritérií. "Oveľa viac sa hodí znárodnenie časti úspor," doplnil.

Šéf liberálov ďalej kritizoval bankovú úniu, ktorá podľa neho počíta s tým, že rôzne krajiny budú zachraňovať vklady ľudí z iných krajín. Líder SaS to odmieta. "Slovenský daňovník sa tohto nebezpečného až likvidačného zachraňovania nesmie zúčastňovať. My v SaS odmietame, aby Slovensko platilo približne 80 miliónov eur na záchranu cyperských bánk," zdôraznil Sulík.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) lídra liberálov upozornil, že Euroskupina rozhoduje konsenzom. Aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble podľa neho poukázal na to, že pri minulotýždňovom rokovaní rezortných kolegov z eurozóny mali rôzne krajiny rôzne názory.

"Nemecko, Fínsko a Slovensko malo iný názor, ale keďže sa prijímajú rozhodnutia konsenzom, výsledok bol iný. Pán Sulík bohužiaľ slovo konsenzus nepozná, pokiaľ viem, často mu to pripomínajú aj jeho opoziční kolegovia v parlamente," reagoval Kažimír po dnešnom rokovaní vlády.

Chcete vedieť o Cypre viac? Od polnoci sa môžete pýtať v online rozhovore s Richardom Sulíkom.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:37