StoryEditor

Ratingovky trestajú Poliakov, ich zlotý stratil na hodnote

19.01.2016, 23:00
Svetové ratingové agentúry znižujú svoje hodnotenie krajiny.

Poľská ekonomika začína doplácať na kontroverzné kroky svojej novej vlády. Konzervatívnu vládu našich severných susedov trestajú za ovládnutie justície a médií už aj ratingové agentúry. Po ratingovke Standard & Poor’s, ktorá stiahla hodnotenie krajiny z úrovne A-na BBB+, siahla po znížení úverovej spoľahlivosti Poľska aj spoločnosť Dun & Bradstreet. Stalo sa tak po ostrej kritike, ktorá sa na vládu pod vedením strany Právo a spravodlivosť zosypala z Európskej únie. „Je to práve nespokojnosť Bruselu s dianím v Poľsku, ktorá rating krajín ovplyvňuje,“ konštatuje poľský politológ Aleks Szczerbiak.

Nepriazeň zo zahraničia pociťujú Poliaci už aj na vlastných peňaženkách. Prepadá sa totiž hodnota ich zlotého, ktorý je na najnižších úrovniach za necelé štyri roky.

Ekonomický pat

Ostatné ratingové agentúry, napríklad Moody's či Fitch svoj názor na Poľsko zatiaľ nezmenili. Ekonómov však znižovanie ratingu neudivuje. „Ak zohľadníme vnímanie súčasnej politiky Poľska zo strany Európskej únie, odkiaľ sa ozývajú hlasy po prísnejšom dohľade nad rozhodnutiami vlády vo Varšave, nie je znižovanie ratingov prekvapujúce,“ tvrdí Peter Benko, analytik spoločnosti Capital Markets. 

Zníženie ratingu nie je pre dynamicky sa rozvíjajúcu krajinu ako Poľsko nič dobré. Môže mať hneď niekoľko negatívnych dopadov na tamojšiu ekonomiku. „V prvom rade sa ešte viac prehĺbi prepad poľského zlotého, ktorý sa momentálne voči euru po sériách oslabení nachádza na minimách z októbra 2012,“ konštatuje Rudolf Vrábel, analytik J&T Banky.

Posledný, rapídnejší prepad zlotého sa udial po znížení ratingu agentúrou Standard & Poor’s. „Slabší zlotý sa síce pretaví do zlacnených poľských exportov, no krajina bude dovážať produkty a služby výrazne drahšie,“ dopĺňa Vrábel.

Znížený rating môže navyše aj za veľmi krátky čas napáchať ďalšie škody. „Negatívny výhľad a neistota budúceho vývoja minimálne na čas odradí potenciálnych investorov vstúpiť na poľský trh,“ konštatuje Benko.

Poľsko si tiež predraží požičiavanie na zahraničných trhoch. „Viedlo by to k drahším úverom a spomaleniu rastu poľskej ekonomiky,“ tvrdí Vrábel.

Slovenské podnikanie v Poľsku však podľa odborníkov priveľmi ohrozené nie je. „Oslabovanie zlotého nepraje zahraničným firmám, ktoré majú svoje príjmy v zlotých a svoje sídlo na Slovensku. Nie je však dôvod na paniku. Upokojenie situácie môže rýchlo priniesť aj stabilizáciu zlotého,“ domnieva sa Vrábel.

Cesta z krízy

To, ako sa Varšava s nepriazňou ratingových agentúr vyrovná, má podľa odborníkov v rukách poľská vláda na čele s premiérkou Beatou Szydlovou. „Ak by ustúpila od súčasnej centralizácie moci a prijala rozhodnutia, ktoré zaručia nezávislosť kľúčových inštitúcií, môže sa krajina posunúť vpred,“ hovorí Benko.

O smerovaní Poľska v rámci Európskej únie a o krokoch vládnucej strany Právo a spravodlivosť už v Bruseli hovorila v posledných dňoch nielen premiérka Szydlová, ale aj prezident Andrzej Duda. Brusel vláde vyčíta najmä to, že si dosadila svojich ľudí na ústavný súd a do vedenia verejnoprávnych médií.

01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:19