StoryEditor

Moscovici: Radšej stimuly ako škrty

07.03.2013, 11:19
Autor:
TASRTASR
Francúzsky minister financií zopakoval, že jeho krajina tento rok nesplní fiškálne ciele.

Európa sa musí viac sústrediť na podporu hospodárskeho rastu a menej na znižovanie rozpočtového schodku, aby pomohla oživiť slabú ekonomiku a vyhla sa ďalšiemu prehĺbeniu sociálnej krízy. Vyhlásil to dnes francúzsky minister financií Pierre Moscovici, ktorého cituje agentúra AP.

Moscovici upozornil, že pokračovanie v nastúpenom kurze tvrdých úsporných opatrení bude iba udržiavať pri živote sociálnu krízu, ktorá zase vedie k populizmu.

Cieľom prísnych reforiem a ráznych škrtov vo výdavkoch 17 krajín, ktoré platia eurom, bolo dostať sa z dlhovej krízy. Ale v dôsledku škrtov sa mnohé z nich a tiež eurozóna ako celok prepadli do recesie a miera nezamestnanosti vzrástla. Voliči v niektorých štátoch začali na protest proti úsporným opatreniam podporovať euroskeptické strany. To sa odrazilo aj na výsledku nedávnych parlamentných volieb v Taliansku.

Moscovici tiež priznal, že Francúzsko nesplní tento rok rozpočtové ciele a nezníži deficit na požadovanú úroveň. Dôvodom je očakávaná stagnácia francúzskej ekonomiky. Vláda v Paríži je však stále odhodlaná stlačiť na budúci rok schodok v rozpočte pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:58