StoryEditor

Rozhodnuté. ECB prevezme dohľad nad bankami

19.03.2013, 15:55
Autor:
dujduj
Eurozóna je o niečo bližšie k bankovej únii. Europoslanci dnes schválili jej základný kameň.

Spoločný bankový dohľad v eurozóne sa stáva reálnejším. Poslanci európskeho parlamentu dali zelenú dohode, podľa ktorej Európska centrálna banka (ECB) prevezme dozor nad bankami v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bankový dozor ECB je podľa agentúry základným kameňom plánovanej bankovej únie, ktorá ma zvýšiť odolnosť finančných ústavov voči ďalším krízam. ECB by mala prevziať dozor nad banky v polovici budúceho roka.



K bankovému dozoru, ktorý bude ECB vykonávať nad bankami v eurozóne, by mohli pristúpiť aj ďalšie krajiny, pokiaľ budú mať o účasť v tomto mechanizme záujem.

Táto dohoda je zavŕšením rozhovorov medzi europoslancami a členskými krajinami z minuloročného summitu EÚ. Na summite sa dohodlo, že ECB bude vykonávať dozor nad bankami s aktívami prevyšujúcimi 30 miliárd eur alebo väčšími ako je pätina hrubého domáceho produktu danej krajiny.

Podľa komisára pre vnútorný trh Michela Barniera je to základný krok ku skutočnej bankovej únii, ktorý musí obnoviť dôveru v banky v eurozóne.

Ďalšími prvkami bankovej únie majú byť spoločný garančný systém vkladov a fond na riešenie problémov bánk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:15