StoryEditor

Európa upadá. Chudoba sa šíri ako mor

18.03.2013, 10:10
Hospodársky úpadok starého kontinentu a demontáž sociálneho štátu postihuje milióny ľudí.

Množstvo jedla, ktoré Červený kríž rozdá v Európe v rámci boja s chudobou, dosiahlo úrovne naposledy videné po druhej svetovej vojne. Hospodársky úpadok starého kontinentu a demontáž sociálneho štátu postihuje milióny ľudí. Najviac zasiahnuté sú Bulharsko, Španielsko a Grécko.

Kvôli rozširovaniu chudoby teraz Červený kríž distribuuje potravinovú pomoc v 20 krajinách Európskej únie. Len v Španielsku sú na darovanom jedle závislé tri milióny ľudí. Organizácia, ktorá spravidla organizuje zbierky na pomoc tretiemu svetu, sa musí čoraz viac zameriavať na problémy v domovských krajinách. Jej španielska pobočka vlani distribuovala 33 miliónov kilogramov potravinových výrobkov potrebným. Viac ako 20 tisíc osôb tiež podporila pri zabezpečovaní vody, elektriny alebo pri platení nájmu.



"Aj stredná trieda, v ktorej domácnostiach ľudia prišli o jedno alebo dve miesta, teraz žiada o pomoc," tvrdí hovorca španielskeho Červeného kríža Jose Javier Espinosa. Vážnym problémom sa v krajine javí tiež takzvaná energetická chudoba, kedy si ľudia nemôžu v zime dovoliť platiť za vykurovanie svojich príbytkov. Z dvoch miliónov ľudí, ktorým Červený kríž v roku 2011 pomáhal, nemala dosť peňazí na kúrenie takmer polovica.

Podľa údajov Európskej komisie trpí "vážnu hmotnou núdzou" 40 miliónov občanov EÚ; rovnaký počet ľudí si každý druhý deň nemôže dovoliť na tanieri mäso. Z 500 miliónov obyvateľov EÚ je 116 miliónov "ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením." V Spojených štátoch je na potravinové lístky odkázaných 47 miliónov ľudí, teda zhruba každý siedmy človek. Podľa správy Európskej komisie, sú trvalou chudobou najviac ohrození mladí ľudia, migranti a osamelí rodičia.

Rumunská pobočka poskytuje potravinovú pomoc založenú na daroch od roku 2009. Tri milióny ľudí žijú v absolútnej chudobe a 40% populácie v chudobe relatívnej. Červený kríž tu vlani rozdal viac ako 500 tisíc kilogramov potravín viac ako 81 tisícom rodinám v núdzi.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Akcie atakujú historické maximá

Migrácia znamená rozvoj

Nemecko zanedbáva infraštruktúru

Podľa niektorých hlasov by roztváraniu nožníc v spoločnosti mohlo zabrániť plošné zavádzanie minimálnych miezd, ktoré by garantovali slušné živobytie. V Španielsku táto mzda činí približne 750 eur, čo sa ale vzhľadom k 26% nezamestnanosti míňa účinkom. V Bulharsku je minimálny plat okolo 150 eur mesačne.

Od začiatku krízy v roku 2008 sa podľa Európskej komisie riziko postihnutia chudobou zvýšilo v takmer polovici z 27 členských štátov EÚ. Najviac sa situácia zhoršila v Bulharsku, kde je biedou či sociálnym vylúčením ohrozený každý druhý. Medzi európskymi štátmi panujú veľké rozdiely. Zatiaľ čo Nemecko zostalo šíreniu chudoby relatívne ušetrené, v Grécku si stále viac ľudí nemôže dovoliť zdravotné poistenie. V Taliansku vzrastá počet bezdomovcov, najmä z neúplných rodín, kde otcovia často končia na ulici, keď sa snažia udržať základnú životnú úroveň svojich detí.

Sociálnymi dôsledkami hospodárskej krízy v Európe sa zaoberá aj Európska komisia. Jej predseda José Manuel Barroso tému vzniesol na skončenom summite Európskej rady. Zároveň členské štáty vyzval, nech neustávajú v reformnom úsilí, pretože konečne začína niesť ovocie.

(Zdroje: CNBC, Deutsche Welle, BL)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:11