StoryEditor

ECB odkazuje politikom: Reformy musia pokračovať

14.03.2013, 13:30
Autor:
TASRTASR
Vlády krajín eurozóny musia podľa ECB ďalej pokračovať v štrukturálnych reformách.

Európska centrálna banka (ECB) očakáva, že ekonomika eurozóny sužované dlhovou krízou sa počas tohto roka začne postupne oživovať. Vyzvala však politikov, aby pokračovali v reformách. Informovala o tom agentúra DPA.     

"Aby sa upevnila dôvera, je rozhodujúce, aby vlády pokračovali v presadzovaní štrukturálnych reforiem, stavali na úspechoch dosiahnutých v oblasti konsolidácie rozpočtov a pokračovali v reštrukturalizácii finančného sektora," zdôraznila ECB vo svojej mesačnej správe.     

Menová politika v eurozóne zostane naďalej akomodatívna. To znamená, že stimuluje ekonomiku prostredníctvom rekordne nízkych úrokových sadzieb a extrémne lacnými peniazmi pre komerčné banky. ECB drží svoj kľúčový úrok od júla 2012 na rekordnom minime 0,75 %.     

Na poslednom zasadnutí Rady guvernérov ECB sa dokonca diskutovalo o ďalšom znížení úrokových sadzieb, ako pred týždňom na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia povedal prezident ECB Mario Draghi. Aktuálny vývoj ekonomiky však hovorí proti takémuto kroku.     

"Najnovšie údaje a indikátory signalizujú, že ekonomická aktivita by sa mohla v prvej polovici roka stabilizovať," potvrdila ECB vo svojej mesačnej správe. "V druhom polroku by sa mala začať postupne oživovať, pretože oživenie globálneho dopytu podporí rast exportu a akomodatívna menová politika domáci dopyt."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:29