StoryEditor

Nové hrozby pre bitcoin (komentár)

13.02.2016, 23:00

Za posledné dva týždne môžeme povedať, že sa nestalo nič významnejšie čo by svet virtuálnych mien výraznejšie ovplyvnilo. Avšak samozrejme tu boli rôzne vyjadrenia na adresu virtuálnych mien z úst významných osobností, ako aj významné investície do start-upov, ktoré hľadajú využitie technológie na rôzne účely. My sa pokúsime v nasledujúcich riadkoch zhrnúť to dôležitejšie, čo sa za posledné dva týždne stalo.

Opäť sa o virtuálnych menách diskutovalo na pôde Európskej komisie. Tá sa plánuje pozrieť na platformy, ktoré spolupracujú so svetom virtuálnych mien, teda na burzy a peňaženky. Konkrétne na ich používateľov. Komisia má v úmysle ukončiť anonymitu spojenú s používaním virtuálnych mien. Či sa jej podarí dopátrať konkrétnych používateľov je otázne. Na strane druhej keby Európska komisia mala v úmysle úplne zastaviť obchodovanie s kryptomenami, napríklad prostredníctvom bánk, tak by to bola reálna hrozba pre virtuálne meny. Keďže väčšina ľudí sa dostane ku kryptomenám práve prostredníctvom bánk.

Naopak Výbor pre finančnú stabilitu, v ktorom sú guvernéri centrálnych bánk hlavných ekonomík sveta, sa podľa vyjadrení skôr obáva virtuálnych mien. Konkrétne zástupca guvernéra centrálne banky Indie Subhash Sheoratan Mundra sa vyjadril, že narušenie bankového systému je možné. Preto navrhol, že väčšina bánk by sa mala v tejto oblasti posúvať a skúmať technológiu, aby neprespali dobu.

Podobný postoj prišiel aj zo strany The Commonwealth of Nations, ktorej súčasťou je 53 krajín, väčšina z bývalého Britského Commonwealthu. Konkrétne Sekretariát Commonwealthu a jeho pracovná skupina zriadená na účel prieskumu virtuálnych mien, vydali prácu v ktorej vyzývajú členské krajiny aby sa začali zaoberať kryptomenami. Presnejšie aby krajiny preskúmali možnosti a až potom vydali stanovisko ku virtuálnym menám a nie naopak. Rovnako Sekretariát volá po lepšej nadnárodnej spolupráci regulátorov, aby zabránili napríklad praniu špinavých peňazí alebo financovaniu terorizmu prostredníctvom kryptomien, ale naopak nebránili jeho rozvoju.

Nič nové na východe, tak by sa dala nazvať správa z Ruska. Putinov poradca  German Klimenko sa vyjadril, že používanie Bitcoinu je jednoducho kriminálny čin. Naznačil, že zatiaľ sa zo strany vlád nič výraznejšie vo svete nedeje, keď sa jedná o Bitcoin. Situácia sa ale môže zmeniť keď už Bitcoin výraznejšie zamieša karty. Rusko plánuje v blízkej budúcnosti zasiahnuť proti tzv. peňažným substitútom, kde patrí aj Bitcoin, avšak ešte nie je známe akou formou. Koniec koncov to bude pravdepodobne Rusko, ktoré nám ukáže ako sa bude vyvíjať používanie Bitcoinu v prípade, že by Bitcoin postavilo úplne mimo zákon.

Aby sme sa nelúčili negatívnymi správami. Uvedieme ešte dve, ktoré sa nesú v pozitívnom duchu. Prvou je správa z francúzskej investičnej banky BNP Paribas. Analytik banky Johann Palychata prirovnáva zdieľanú knihu Blockchain k vynálezu parného stroja. Poukazuje na to, že keď sa finančné domy nepreberú tak by ich mohol v najhoršom prípade tento systém zničiť. Palychata mal ale na mysli obchodovanie s cennými papiermi, kde by už nemusel byť žiadny prostredník vo forme brokera, ale mohlo by sa obchodovať priamo s vyššou rýchlosťou a nižšími nákladmi.

Druhá správa je už len krátkym a pekným zakončením článku. Organizácie Unicef, ktorá venuje prostriedky deťom z rozvojových krajín, má v úmysle poskytnúť 9 miliónov dolárov projektom, ktoré sa zaoberajú troma oblasťami. Produktom zameraným na vzdelávanie, informáciám prenosným v reálnom čase a technológiám, ktoré zlepšia prístup k službám a informáciám. Blockchain spadá práve do poslednej oblasti.  

01 - Modified: 2008-02-07 07:01:51 - Feat.: 0 - Title: Banky: Dôležité je včas a správne rozhodnúť
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:15