StoryEditor

Ekvádor chystá revolúciu. Vydá prvú štátnu virtuálnu menu

30.08.2014, 11:10
Autor:
slsl
V Ekvádore vznikne prvá virtuálna mena kontrolovaná centrálnou bankou. Dolára sa ale krajina nevzdá.

Ekvádor chce vytvoriť vlastnú digitálnu menu, ktorá by mala byť prvou digitálna menou na svete vydávanou centrálnou bankou. Niektorí analytici oslovení agentúrou AP to však považujú za prvý krok k opusteniu súčasnej oficiálnej meny v krajine, ktorou je americký dolár. Túto teóriu ale popiera tamojšia vláda.

 

Elektronické peniaze by sa mohli dostať do obehu už v decembri, tvrdia úradníci centrálnej banky. Zatiaľ však mena nemá meno a k dispozícii nie sú ani žiadne technické detaily. Banka len uviedla, že nepôjde o virtuálnu menu Bitcoin. V akom množstve bude mena vytvorená, sa má odvíjať od dopytu. "Som veľmi zvedavý, kto bude kontrolovať výmenný kurz voči doláru," povedal pre BBC Jeremy Booney, produktový manažér portálu Coindesk, ktorý sa zaoberá virtuálnymi menami. "Kurz môže byť plne pod kontrolou vlády, alebo bude čeliť rovnakej volatilite ako Bitcoin. Navyše si myslím, že nebude jednoduché presvedčť Ekvádorčanov, aby novú menu používali," povedal Booney.

Podľa námestníka riaditeľa centrálnej banky Gustava Solorzana by mena mala fungovať spoločne z dolárom a podľa zákona bude podporená "likvidným majetkom". Zamerať sa má na 2,8 milióna najchudobnejších Ekvádorčanov, ktorí tvoria zhruba 40 percent ekonomiky a nemôž si dovoliť klasickú banku. Spočiatku bude možné uskutočňovať a prijímať platby v novej mene prostredníctvom mobilných telefónov. 

Bitcoin zakázali

Nová mena navyše už bola schválená. Podobné virtuálnej meny, ktoré nemajú podporu štátu (a patrí medzi ne aj Bitcoin), boli pritom v krajine minulý mesiac zakázané. 

Ľavicový prezident Rafael Correa vyhlásil, že jediným problémom projektu je, že trval tak dlho. Bránil ho tiež pred "pseudoanalytikmi, ktorí sa objavili v médiách a snažia sa (ho) pošpiniť". Poprel súčasne domnienky mnohých analytikov, že by krajina mala prostredníctvom novej meny v pláne nahradiť americký dolár, ktorý si Ekvádor stanovil za svoju oficiálnu menu po bankovej kríze v roku 2000. 

Použitie meny má byť dobrovoľné a podľa zákona nebude mena použitá na vyplácanie štátnych zamestnancov alebo firiem dodávajúcich štátu. Mena sa ani nesmie využívať na nákup finančných nástrojov vydávaných ministerstvom financií. 

Fausto Valencia - úradník, ktorý dostal novú menu na starosť - tvrdí, že softvér už používajú mobilní operátori v Paraguaji. Upozornil, že nová mena nebude ako Bitcoin, ktorého výhoda je v technickej podpore - do obehu môže byť "vyrazené" len obmedzené množstvo Bitcoinov. Bez tejto záruky ekonómovia varujú, že vláda by mohla teoreticky vytvoriť toľko meny, koľko chce, a riskuje tak infláciu.

 

01 - Modified: 2006-10-02 13:52:00 - Feat.: 0 - Title: Fico: SR podporuje rozšírenie EÚ o Srbsko
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:50