StoryEditor

Portugalsko má problém. Súd mu stopol škrty

30.08.2013, 12:09
Autor:
TASRTASR
Ústavný súd zamietol úsporné opatrenie vlády. Skomplikuje to dodržanie podmienok veriteľov.

Portugalský Ústavný súd zamietol jedno z úsporných opatrení portugalskej vlády, v rámci ktorého kabinet plánoval zjednodušiť prepúšťanie štátnych zamestnancov. Pre vládu to znamená ďalšie skomplikovanie plánov na splnenie podmienok medzinárodných veriteľov. Informovali o tom agentúry AP, DPA a server BBC.

Ústavný súd vo štvrtok (29. 8.) oznámil, že plán je neústavný, nakoľko porušuje zákony, ktoré garantujú pracovné istoty v štátnom sektore. V súčasnosti nie je možné štátnych zamestnancov prepustiť, iba za určitých mimoriadnych okolností, napríklad v dôsledku hrubého porušenia pracovnej disciplíny. Navyše, aj dôchodky bývalých štátnych zamestnancov sú vyššie než ľudí, ktorí pracovali v súkromnom sektore.

Pre vládu Pedra Passosa Coelha je to už druhý úder zo strany Ústavného súdu, ktorý ešte v apríli označil za neústavné štyri z deviatich úsporných opatrení vlády vrátane znižovania platov štátnych zamestnancov a dôchodkov. Úsporné opatrenia sú pritom nevyhnutné na splnenie podmienok medzinárodných veriteľov, s ktorými sa Portugalsko dohodlo v roku 2011 na zahraničnej pomoci za 78 miliárd eur.

Analytici sa teraz obávajú, že najnovšie rozhodnutie Ústavného súdu znepokojí investorov, pretože je možné, že súd takto zamietne aj mnohé ďalšie úsporné opatrenia vlády. Prípadné zamietnutie ďalších opatrení zo strany Ústavného súdu by mohlo vážne ohroziť splnenie rozpočtových cieľov, ktoré Portugalsku stanovili medzinárodní veritelia výmenou za záchranný balík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:37