StoryEditor

Slováci nás preplatili. Takúto ponuku sme si nemohli dovoliť, reaguje Poľsko

11.08.2015, 14:06
Autor:
TASRTASR
Poľskí predstavitelia hovoria otvorene. Ponuka, ktorá by prekonala Slovensko by zaťažila rozpočet aj v budúcnosti.

Poľsko, ktoré v súboji o plánovanú výstavbu závodu britskej automobilky Jaguar Land Rover prehralo so Slovenskom, nechcelo zvýšiť ponúkanú štátnu podporu na úroveň, ktorú automobilke ponúkla Bratislava. Uviedlo to dnes poľské ministerstvo hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.


Čítajte aj:

Automobilka Jaguar Land Rover si vybrala Slovensko. Megainvestíciu potvrdil aj Fico

Ako ovplyvní Land Rover našu ekonomiku? Toto sú najdôležitejšie otázky a odpovede


 

Automobilka Jaguar Land Rover podpísala s vládou SR dokument o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. Definitívne rozhodnutie o výstavbe bude nadväzovať na štúdiu uskutočniteľnosti a očakáva sa do konca tohto roka.

Podľa poľskej strany je to výsledok príliš vysokej štátnej podpory, ktorú slovenská strana ponúkla. "Dali sme našim partnerom dobrú ponuku, ktorá zároveň nebola pre náš štátny rozpočet príliš nákladná," uviedlo ministerstvo. "V záverečnej fáze rokovaní však Slováci prišli s ponukou veľmi vysokej priamej štátnej podpory. Takúto úroveň podpory sme nemohli akceptovať, pretože by to znamenalo, že zisky a náklady by sa medzi obe strany nedelili rovnakým dielom," dodalo poľské ministerstvo hospodárstva.

Poľský denník Puls Biznesu píše, že Varšava ponúkla priamu pomoc vo výške 83 miliónov eur. Automobilka však očakávala viac. "Rozdelenie prínosov a nákladov by bolo iracionálne z hľadiska nielen pracovných miest, ktoré by boli vytvorené, ale aj z hľadiska záťaže na rozpočet v budúcnosti. Nebojovali sme o investora za každú cenu," povedal na tlačovej konferencii poľský vicepremiér Janusz Piechoncinski. 

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2023-05-02 09:41:20 - Feat.: - Title: Ikonický Land Rover: Mal zachrániť značku, nakoniec sa však vyrábal takmer 70 rokov 03 - Modified: 2022-04-11 20:33:20 - Feat.: - Title: Varšava je v hľadáčiku investorov. Analytici očakávajú miliardové transakcie na realitnom trhu 04 - Modified: 2022-04-11 20:16:15 - Feat.: - Title: Čipová kríza opäť naberá na obrátkach. Ďalšie odstávky vo výrobe hlási bratislavský Volkswagen aj nitriansky Jaguar 05 - Modified: 2022-02-18 10:25:25 - Feat.: - Title: Zabudnite na bitcoin. Týchto päť jazdených áut dnes cenou prekonáva aj nové modely
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:45