StoryEditor

Patrí Krym na mapu Ruska? Coca-Cola si vianočným prianím poriadne podkúrila

08.01.2016, 23:00

Spoločnosť Coca-Cola v stredu radšej stiahla z webu vianočné prianie s kresbou mapy Ruska. Tá totiž najskôr naštvala Rusov a potom Ukrajincov, keď vylúčila a následne zahrnula Krym do ruského teritória, píše iDnes.cz.

Mapu Ruska s vianočnou tematikou dala Coca-Cola minulý týždeň na svoje oficiálne stránky na VKontakte, idw o ruskú najpopulárnejšiu sociálnu sieť. Na tejto mape však chýbala exkláva Ruskej federácie Kaliningrad, Kurilské ostrovy, na ktorých južnú časť si nárokuje späť Japonsko, a tiež Krym anektovaný Ruskom v roku 2014.

Po vlne kritiky ruských nacionalistov vydala spoločnosť novú mapu, ktorá už spomínané regióny zahŕňala a odprevadila ju komentárom: "Milí užívatelia, úprimne sa ospravedlňujeme za vzniknutú situáciu. Mapa bola opravená. Ďakujeme za pochopenie," o čom informovali ukrajinské internetové noviny Ukrainskaya Pravda.

Táto oprava s pripojeným ospravedlnením však vyvolala mnohé kritické reakcie na sociálnych sieťach zo strany ukrajinských aktivistov a politikov. Mustafa Najem, člen parlamentu za Blok Petra Porošenko, ktorý v roku 2013 pomohol odštartovať protestné hnutie Majdan, priamo vyzval na bojkot Coca-Coly aj všetkých ich nealkoholických nápojov. Predseda nacionalistickej a krajne pravicovej strany Sloboda Oleh Tjahnybok zase naliehal na oficiálnej zákaz "americkej spoločnosti, ktorá de facto uznáva Krym za moskovský".

Počas niekoľkých hodín potom ukrajinské sociálne siete zaplavili pobúrené príspevky označené #BanCoca-Cola (zakážte Coca-Colu). V jednom z nich ukrajinský blogger pripomenul so slovami "pre Coca-Colu je to len obchod" kontroverznú reklamu firmy z roku 1970, v ktorej vystupovala mladá žena v tradičnej vyšívané ukrajinskej blúzke.

K situácii sa v utorok večer vyjadrila aj ukrajinská ambasáda vo Washingtone. "Ambasáda zdôrazňuje, že akcia Coca-Coly porušuje oficiálny pozíciu Spojených štátov, ktoré ruskú okupáciu Kryme odsudzuje," stojí vo vyjadrení diplomatov. Súčasne vyzvali spoločnosť k okamžitému napraveniu chyby.

Vzhľadom na rastúci tlak zo všetkých strán Coca-Cola nakoniec mapu úplne odstránila. Hovorca spoločnosti Anne Moorová to komentovala slovami: "Ako medzinárodná spoločnosť nezaujímame politické pozície, ktoré nesúvisia s našou obchodnou činnosťou a ospravedlňujeme sa za kontroverzný príspevok, ktorý sme odstránili."

Coca-Cola nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa kontroverzného kroku dopustila. Na stránkach Pepsi bola totiž ešte donedávna mapa Ruska, ktorá tiež zahŕňala Krym, na čo upozornil na svojom twitterovom účte veľvyslanec Ukrajiny v Rakúsku Olexander Scharba.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:38