StoryEditor

Rusi splatili sovietsky dlh voči nám

19.06.2013, 00:03
Záväzky voči Slovensku dosahovali podľa ministerstva financií 1,7 miliardy dolárov.

Rusko v máji umorilo starý sovietsky dlh voči Slovensku a do konca roka chce rovnako naložiť s dlhom voči Českej republike. V utorok to podľa portálu iHNed.cz oznámilo ruské ministerstvo financií.

Dlh, ktorý vznikol pri obchodnej výmene medzi Sovietskym zväzom a vtedajším ČSSR, Rusko prevzalo ako nástupnícky štát. Pohľadávky po rozpade Československa prevzali Slovensko a Česko.

Záväzky voči nám dosahovali podľa ruského ministerstva výšky 1,7 miliardy dolárov. Krajina ho vyrovnala v polovici mája. Moskva dlh umorila hlavne dodávkami priemyselných výrobkov, čiastočne peniazmi, uviedlo podľa portálu ministerstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Ruský dlh voči Českej republike na prelome storočí podľa dostupných údajov dosahoval vyše tri miliardy dolárov. Vznikol v čase, keď Československo investovalo do plynovodov a rafinérií v bývalom ZSSR. Moskva mala platiť ropou a plynom, s rozpadom Sovietskeho zväzu z toho však zišlo.

Okrem Slovenska vyrovnalo Rusko v máji aj dlh voči Srbsku, a to vo výške necelých 290 miliónov dolárov. Do konca roka sa Moskva chce vyrovnať aj s Fínskom a Čiernou Horou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:28