StoryEditor

Cyperčania sú vydesení. Vláda ide zdaniť vklady

16.03.2013, 14:18
Autor:
TASRTASR
Cyperské banky museli predčasne zatvoriť pobočky pred náporom klientov.

Cyperské družstevné banky dnes predčasne zatvorili svoje pobočky pred náporom vydesených klientov, ktorí sa usilovali vybrať si z účtov vložené peniaze. Paniku vyvolalo rozhodnutie eurozóny, ktorá Cypru schválila záchranný úver vo výške 10 miliárd eur. Jednou z podmienok finančnej pomoci je totiž výber jednorazového poplatku z bankových vkladov. Informovala o tom agentúra AP.     

Družstevné banky na Cypre dnes na rozdiel od komerčných bánk, ktoré sú cez víkend zatvorené, otvorili svoje pobočky. Po zverejnení detailov dohody o záchrannom úvere od Európskeho mechanizmu pre stabilitu a Medzinárodného menového fondu, ktorá okrem iného zahŕňa aj jednorazový poplatok z vkladov, sa však do všetkých otvorených bánk po celom ostrove nahrnuli davy klientov.    

Družstevné banky, ktoré reprezentujú zhruba 20 % cyperského bankového sektora, tak boli otvorené iba jednu hodinu. Ľudia sa potom pokúšali vybrať si peniaze z bankomatov, pred ktorými sa tvorili dlhé rady, až kým z nich nevyčerpali všetku hotovosť.     

Odborníci odhadujú, že jednorazový poplatok z vkladov prinesie do štátnej pokladnice Cypru 5,8 miliardy eur.     

Podľa návrhu budúcich veriteľov, klienti cyperských bánk, ktorí majú na účte menej ako 100.000 eur zaplatia jednorazovú daň vo výške 6,75 % z vkladu v banke, a tí, ktorí majú viac, zaplatia 9,9 % z vloženej sumy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:54