StoryEditor

Mikloš má novú prácu. Bude radiť ukrajinskej vláde

04.02.2015, 09:48
Autor:
redred
Bývalý minister Ivan Mikloš poradí Ukrajincom s reformami. Nedostane za to ani cent.

Ukrajina sa inšpiruje Slovenskom a jeho reformami, ktoré urobili vlády Mikuláša Dzurindu. So zmenami nášmu východnému susedovi poradí bývalý člen vlády Ivan Mikloš. Potvrdil to v rozhovore pre aktuálne.sk.

Dumping cien aj vojna

Ivan Mikloš už chodí na Ukrajinu pravidelne a novej vláde bude pomáhať s konsolidáciou verejných financií, ale aj so štrukturálnymi reformami. „Ukrajina má však najlepšiu vládu, akú kedy mala. Sú to väčšinou mladí manažéri s veľkým drajvom, no na druhej strane im chýbajú politické skúsenosti,“ povedal Mikloš s tým, že tu vidí problém aj v komunikácii medzi parlamentom a vládou. Tiež má trochu obavy, či parlament reformy schváli, aj kvôli tomu, že legislatívny proces je tu zložitejší.

Reformy sú vlastne nikdy nekončiaci proces, ale do tej miery, aby sa ekonomika stabilizovala, aby začala lepšie fungovať, rástla a vyvíjala sa, sú nevyhnutné minimálne dva-tri roky veľmi intenzívnych reforiem. Ozdravenie verejných financií je však nutné urobiť čo najskôr, hneď. Štrukturálne reformy si samozrejme vyžadujú dlhší čas,“  dodáva Ivan Mikloš.

Problémov, ktoré Ukrajina momentálne má, je podľa neho obrovské množstvo. Najväčším problémom je však vojna.  „Môžem spomenúť prezamestnanosť vo verejnom sektore a samozrejme najväčším problémom je momentálne vojna na juhovýchode Ukrajiny, ktorá bola priemyselne veľmi významná,“ dodal.

Zatiaľ bez výplaty

Okrem toho má náš sused oveľa vplyvnejších oligarchov, ako my. Silne regulované ceny energií, ktoré sú hlboko pod cenou nákladov, navyše vytvárajú živnú pôdu pre korupciu. „Vlastne práve táto prílišná regulácia bola jedným z hlavných zdrojov nárastu bohatstva oligarchov a tí potom bránili potrebným reformám a deregulácii, aby mohli ďalej bohatnúť,“ myslí si Mikloš.

Dodal, že problémy Ukrajiny sú dnes podobné, ako problémy Slovenska po konci mečiarizmu. S tým rozdielom, že na Ukrajine je korupcia ešte horšia a oligarchovia ešte mocnejší. „Napríklad my sme museli rovnako robiť fiškálnu konsolidáciu, teda ozdravenie verejných financií, lebo sme tiež mali vysoké dlhy a deficity. Museli sme tiež deregulovať ceny energií,“ dodal exminister.

Mikloša oslovila ukrajinská ministerka financií, či sa nezúčastní reformného procesu ako poradca. Práca pre ukrajinskú vládu je zatiaľ neplatená.

01 - Modified: 2007-03-07 08:11:09 - Feat.: 0 - Title: Samsungu odpustíme dane
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:44