StoryEditor

Zadlženosť firiem je najvyššia v histórii. Špekulácie hovoria o hrozbe recesie

31.01.2016, 15:53
Autor:
TASRTASR
V poslednom čase sa množia špekulácie o hrozbe, že USA a s nimi aj celý svet sa môžu blížiť k recesii.

Tieto obavy podporuje rozsiahle vydávanie firemných dlhopisov v hodnote 29 biliónov USD (26,56 bilióna eur), ktoré zvýšilo zadlženosť spoločností na historicky najvyššiu úroveň, píše vo svojej analýze agentúra Bloomberg.

Nezávisle od toho, či dlhové dedičstvo sa stane katalyzátorom recesie alebo nie, jedno je pre expertov jasné: tento problém sa len tak rýchlo nevyrieši. Ťažkosti sa objavujú v každej oblasti globálnych úverových trhov.

Znižovanie ratingov tvorí od roka 2009 najväčšiu časť akcií ratingových agentúr a riskantné investície spoločností sú na najvyššej úrovni za 12 rokov.

Firmy nedokážu pokryť svoje náklady

To, čo však podľa Bloombergu vyvoláva najväčšie obavy, je fakt, že rastúci počet spoločností nedokáže vygenerovať dostatočnú výnosnosť investícií, aby pokryli svoje finančné náklady. V súčasnosti je to v globálnom meradle až tretina firiem. Ak sa toto všetko spojí, údaje naznačujú, že sedem rokov starému modelu globálneho rastu založenému na lacných úveroch od centrálnych bánk pomaly dochádza dych.

"Ešte nikdy sme neboli v cykle podobnom tomuto," hovorí Bonnie Baha, manažérka spoločnosti DoubleLine Capital, ktorá spravuje viac než 80 miliárd USD. "Je to príprava na neveselý obrat."

Dlhy globálnych spoločnosti sledovaných ratingovou agentúrou Standard & Poor's (S&P) vlani dosiahli trojnásobok ziskov pred zdanením, úrokmi a amortizáciou. A podľa agentúry Bloomberg celkový dlh kótovaných firiem v Číne stúpol na najvyššiu úroveň za posledné tri roky.

Zhoršovanie zadlženosti viedlo S&P vlani k zníženiu ratingu 863 firemných emitentov, čo je najvyšší počet od roka 2009. Viac než tretina komoditných a energetických spoločností má ratingy s negatívnym výhľadom.

Lacné úvery na fúzie

V treťom kvartáli bol znížený rating takmer 6 percent amerických firemných dlhopisov, čo je podľa Fitch Ratings najviac od roka 2009. Fitch vo svojej novembrovej správe uviedol, že zníženie ratingov sa dotklo dlhopisov špekulatívneho stupňa v hodnote 94 miliárd USD. Vyšší rating v prvých deviatich mesiacoch minulého roka získali dlhopisy za 89 miliárd USD.

Spoločnosti použili väčšinu lacných úverov na fúzie a akvizície v hodnote 3,8 bilióna USD a na financovanie spätného odkúpenia akcií a výplaty dividend. I keď tieto postupy dokážu podporiť ceny akcií, investori by uprednostňovali použitie peňazí na dlhodobé posilnenie podnikania.

Niektorí analytici si však nemyslia, že súčasná situácia by mohla viesť k recesii. "Riskantné investície sú síce vyššie, no problém je to iba vtedy, ak nedokážete zabezpečiť dlhovú službu pre svoje záväzky a tieto schopnosti spoločností s ratingom investičného stupňa sú na veľmi dobrej úrovni," hovorí analytik Suki Mann, bývalý šéf úverovej stratégie UBS Group a zakladateľ portálu CreditMarketDaily.com.

Celkové náklady spoločností na úrovni zhruba 3 percentá sú pod priemerom 4,5 percenta predchádzajúcich dvoch desaťročí. Napriek tomu je kombinácia vysokej úrovne rizikových investícií a stagnujúcej globálnej ekonomiky pre mnohých expertov znepokojujúca. V tomto roku sa globálny hospodársky rast spomalí v dôsledku situácie v Číne, Brazílii a Rusku.

Zadlženosť dosiahne novú výšku

Svetová banka znížila prognózu tohtoročného rastu z júnovej predpovede 3,3 percenta na 2,9 percenta. Svetový hospodársky rast vlani dosiahol 2,4 percenta v porovnaní s 2,6 % v roku 2014.

Zadlženosť spoločností dosiahne novú výšku. Firmy s najvyšším úverovým ratingom vlani nahromadili úrokové výdavky 119 miliárd USD, čo je podľa JPMorgan Chase najviac od roka 2000.

Práve náklady na získanie kapitálu a dlhovú službu prekonávajú návratnosť investícií, ktoré z toho korporácie získavajú. Tento problém má v súčasnosti tretina všetkých spoločností a každá z nich v posledných troch rokoch aspoň raz vykázala stratu.

Vznikajúce problémy "sú časťou rovnakého symptómu - ekonomiky, ktorej sa nedostáva impulzov", hovorí Luke Hickmore zo spoločnosti Aberdeen Asset Management, ktorá spravuje 284 miliárd libier (371,68 miliardy eur). "To je neudržateľné," zdôrazňuje.

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico chce dobré vzťahy s cirkvou
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:45