StoryEditor

Každá štvrtá poisťovňa môže mať problém

01.12.2014, 23:00
Testy odhalili nedostatky finančných domov v Európe. Doplatiť na to môžu zákazníci.

Každá štvrtá európska poisťovňa bude mať v budúcnosti problém splniť finančné záväzky voči poistencom. Také sú výsledky záťažových testov asi stovky poisťovní, ktoré pôsobia na trhu v Európe.

Veľkým problémom je totiž nedostatok kapitálu.

Paradoxne to, čo malo pomôcť ekonomike, topí banky, ale aj poisťovne – nízke úrokové sadzby. „Výnos z investícií do bezpečných aktív je takmer nulový. Poisťovne tak nemôžu efektívne zhodnocovať svoje rezervy,“ hovorí Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance. V konečnom dôsledku tak môže na situáciu doplatiť spotrebiteľ vyššími poplatkami.

Slovenské obstáli

Podľa informácií HN sa na zaťažujúcich testoch zúčastnilo deväť slovenských poisťovní. „Stresové testy dopadli celkovo dobre. Po vykonaní uvedeného stresového testovania je jasné, že naše poisťovne nebudú musieť podstupovať kroky k napraveniu situácie,“ povedala Martina Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska.

Konkrétne mená poisťovní však nechcel orgán dohľadu komentovať. Ako však prezradil, zúčastnili sa len druhej časti testovania, ktoré bolo zamerané na nízke úrokové sadzby, pretože nereprezentujú najvýznamnejšie podniky na európskom trhu.

Samotné poisťovne berú testovanie ako istotu o svojom biznise. „Z nášho pohľadu boli tieto testy užitočným overením našej rizikovo stabilnej pozície aj pri takejto záťaži,“ hovorí riaditeľka Úseku risk manažmentu za poisťovňu Generali, Jelica Kľúčovská. Aj ďalšie poisťovne, ktoré sme oslovili, nemali s testami problém. „Európsky regulátor mal zatiaľ pripomienky len technického charakteru, pričom zo samotného testu nevyplynula pre Wüstenrot potreba opatrení,“ reagovala Daniela Vlčková z komunikačného oddelenia Wüstenrot stavebnej sporiteľne.

Bez podrobností

Podrobné výsledky testov však poisťovne ešte nemajú k dispozícii. Záťažové scenáre tak mali preklepnúť pripravenosť poisťovní v prípade ďalšej finančnej krízy. „Keďže sa naša spoločnosť dlhodobo venuje konzervatívnemu riadeniu aktív a záväzkov, nemali tieto scenáre výrazný dosah na jej solventnosť,“ dodal pre HN Artur Šturmankin z odboru firemnej komunikácie Allianz. Na záťažových testoch sa tak zúčastnilo 60 skupín poisťovní a 107 individuálnych poisťovní zo všetkých 28 krajín EÚ.

Doplatiť môže zákazník

Nízke úrokové sadzby sú problémom pre každú finančnú inštitúciu, nevynímajúc poisťovne. Tie totiž majú zazmluvnené povinné úročenie konkrétnym percentom, od ktorých poisťovne nemôžu ustúpiť. „Napríklad v životnom poistení je uzatvorené isté percento, o ktoré sa bude zvyšovať suma plnení. V momente, keď sú veľmi nízke úrokové sadzby, to bude pre poisťovne znamenať, že budú vyplácať viac než trh umožňuje. A to je problém pre každú inštitúciu, ktorá má fixne dohovorené svoje výplaty záväzkov,“ vysvetľuje Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus. Ak sa situácia bude zhoršovať a poisťovne budú mať problémy, v najhoršom prípade môže na to doplatiť zákazník. „Rizikom je zvýšenie cien poistiek pre zákazníka, ale až v prípade, že sa budú výrazne zhoršovať výsledky hospodárenia v uvedených poisťovniach,“ uzatvoril Tomáš Holinka, analytik Moody's Analytics. 

01 - Modified: 2007-01-12 09:33:02 - Feat.: 0 - Title: Penta chce byť operátor
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:04